Ispraćaj prvog hrvatskog kontingenta u misiju UNDOF

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/undof290508_m.jpg

U vojarni «Croatia» 29. svibnja organiziran je ispraćaj prvog hrvatskog kontingenta u misiju UNDOF na Golanskoj visoravni. Uz članove njihovih obitelji na ispraćaju su bili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, premijer Ivo Sanader, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik GSOSRH- a general zbora Josip Lucić te brojni drugi visoki civilni i vojni dužnosnici.

UN-ova mirovna misija UNDOF za nas je nova i značajna misija, a ovo je i prvi put da je Hrvatska u jednu mirovnu misiju UN-a uputila postrojbu razine satnije. Misija UNDOF ustrojena je 1974. godine, a obje strane i Izrael i Sirija su se suglasile da na Golanskoj vsoravni sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske koji će svoje zadaće obavljati u sklopu austrijskog kontingenta. Zanimljivo, ispraćaj ovog kontingenta poklopio se i s obilježavanjem međunarodnog Dana mirovnih misija UN-a.

Predsjednik Mesić je rekao kako će se i u ovoj misiji pokazati spremnost pripadnika naše vojske od kojih se očekuje da ispune sve zadaće. "Republika Hrvatska u zadnjih nekoliko godina povećava svoje djelovanje na području izvođenja međunarodnih mirovnih operacija i time daje svoj doprinos u pronalaženju odgovora na sadašnje i buduće sigurnosne izazove i prijetnje na području Europe, ali i globalno" istaknuo je predsjednik dodavši kako je sigurnost u današnjem globaliziranom svijetu nedjeljiva. Napomenuo je i kako je ova misija dio širih napora međunarodne zajednice usmjernih ka sprječavanju obnavljanja sukoba. "Vaše djelovanje mora biti u duhu poštivanja svih vrijednosti za koje se zalažu Ujedinjeni narodi i Republika Hrvatska, rekao je Predsjednik te im poželio da ispune zadaće koje stoje pred njima te da se u punoj snazi i zdravlju vrate u Hrvatsku.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je kako je odluka o upućivanju pripadnika OSRH u misiju UNDOF donesena uz vlo visoki konsenzus u Hrvatskom sabora čemu je u znatnoj mjeri pridonijela činjnica da je i Republika Hrvatska bila primateljica mirovnih snaga. "Hrvatska je danas zemlja koja se poštuje i uvjeren sam da će u NATO-u postrojbe Hrvatske vojske biti elitne, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora. Kazao je i kako svi koji odlaze u međunarodne misije sa sobom nose i dio domovine te da će Hrvatski sabor i nadalje pratiti i u sklopu svojih ovlasti podupirati svaku akciju koja pridonosi miru u svijetu.

"Mir u svijetu jedan je od najviših ciljeva kojima teži čovječanstvo", kazao je premijer Sanader, te dodao kako se Hrvatska danas nalazi u sretnoj poziciji da može sudjelovati u mirovnim misijama i pomoći drugima. Napomenuo je i kako je važno i da su se za sudjelovanje u mirovnim misijama naši vojnici odlučili dragovoljno. "Našim dolaskom na ovaj ispraćaj iskazujemo vam punu potporu u obavljanja ove časne misije UN-a i naravno želimo vam sretan povratak u domovinu" rekao je premijer.

Ministar Vukelić je istaknuo kako pripadnici OS-a za sudjelovanje u međunarodnim misijama dobivaju izuzetno visoke ocjene, pohvale i priznanja. Očekuje kako će tu tradiciju nastaviti i ovaj kontingent, te je zaključio kako su naši vojnici u mirovnim misijama dobri ambasadori Hrvatske u svijetu.
Mnogo sreće i uspješno obavljanje svih zadaća našim mirovnjacima poželio je i načelnik GS OSRH-a general Lucić koji je istaknuo kako je ovaj kontingent prošao sve pripreme te da su u njegovom sastavu iskusni i dobro osposobljeni ljudi od kojih neki već imaju iskustvo sudjelovanja u mirovnim misijama.
Republika Hrvatska, sudjelujući u mirovnim misijama UN-a i NATO-a, a uskoro se može očekivati i EU-a, u samom je vrhu zemalja davateljica snaga za međunarodne mirovne misije.

Pripadnici Oružanih snaga u ovu, kao i uostalom u sve međunarodne misije odlaze izvrsno uvježbani i nema nimalo dvojbe da će sve zadaće uspješno obavljati, te da će kao i njihovi prethodnici dostojno predstavljati, ne samo naše Oružane snage nego i Republiku Hrvatsku i tako dodatno pridonijeti njezinoj međunarodnoj afirmaciji.

Priopćenja