Službeni posjet pomoćnika ministra Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/drca_14032014_v.jpg
Foto: MORH

Izaslanstvo Ministarstva obrane, predvođeno pomoćnikom ministra obrane Zoranom Drčom boravilo je 13. i 14. ožujka u službenom posjetu Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U okviru posjeta, izaslanstvo je posjetilo Zapovjedništvo EU NAVFOR-a Atalanta, Zapovjedništvo MARCOM-a, Zapovjedništvo savezničkih snaga za brzo djelovanje UK ARRC, te su održane bilateralne obrambeno-sigurnosne konzultacije s ravnateljem za međunarodnu sigurnosnu politiku u britanskom Ministarstvu obrane, Steveom McCarthyem.

Sa zapovjednikom operacije Atalanta, kontraadmiralom Bobom Tarrantom održane su konzultacije po pitanju trenutnog stanja u okviru operacije Atalanta, koja se odvija na Rogu Afrike s ciljem suzbijanja piratstva. Tom prilikom održane su i konzultacije oko planiranog angažmana hrvatskog AVPD-a u okviru operacije tijekom 2014. Tijekom posjeta Zapovjedništvu MARCOM-a, jedinom NATO-ovom zapovjedništvu za pomorske operacije i susreta sa zapovjednikom viceadmiralom Peterom Hudsonom, održane su konzultacije po pitanju trenutnog stanja u operacijama OCEAN SHIELD i ACTIVE ENDEAVOR.

Razgovaralo se o planovima daljnjeg razvoja savezničkih pomorskih snaga i implementacije savezničke pomorske strategije, posebno u svjetlu nadolazećeg NATO summita u Wallesu. U nastavku posjeta, pomoćnik Drča je s ravnateljem za sigurnosnu politiku Steveom McCarthyem razgovarao o sigurnosno obrambenim temama od obostranih interesa, poput agende predstojećeg Summita u Walesu, perspektive zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a nakon zaključaka Europskog vijeća održanog u prosincu 2013, pitanjima vezanim uz regionalnu i međunarodnu sigurnost, nacionalnim obrambenim planovima kao i perspektivama daljnjeg unaprijeđenja bilateralne obrambene suradnje. Obje strane usuglasile su se kako unatoč činjenici da je bilateralna obrambena suradnja među zemljama u posljednje dvije godine značajno pojačana još uvijek postoji potencijal  za njeno intenziviranje, posebno u suradnji mornarica, održavanjem zajedničkih vježbi kopnenih vojski, kao i daljnjoj suradnji na području održavanja interoperabilnosti snaga.

Posjet Zapovjedništvu savezničkih snaga za brzo djelovanje (UK ARRC) uslijedio je kao nastavak procesa započetog u prosincu prošle godine kada je tim stručnjaka ARRC-a posjetio MORH i prezentirao aktivnosti tog Zapovjedništva s ciljem moguće uspostave suradnje između OSRH i  ARRC-a. Ovom prigodom, hrvatsko izaslanstvo se detaljnije upoznalo s budućim planovima Zapovjedništva koje djeluje u okviru NATO-ove strukture snaga, s naglaskom na modalitetima i mogućnostima u području obuke snaga.

    Službeni posjet pomoćnika ministra Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pomocnik-ministra-obrane-zoran-drca/drca_14032014_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pomocnik-ministra-obrane-zoran-drca/drca_14032014a_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pomocnik-ministra-obrane-zoran-drca/drca_14032014a_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pomocnik-ministra-obrane-zoran-drca/drca_14032014a_1.jpg


Priopćenja