Sklopljen ugovor o nabavci dva raketna broda klase Helsinki

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ugovor_17_vvv.jpg

Ministarstvo obrane i tvrtka Patria Aviation Oy sklopili su Ugovor o nabavci dva raketna broda klase Helsinki i pripadajućih pričuvnih dijelova, koji su 17. srpnja potpisali ministar obrane Branko Vukelić te predstavnici Patrie Ilkka Jaakkola i Risto Mariomaa. Proces opremanja i modernizacije Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je već počeo u kopnenoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu, pokrenut je sada i u Hrvatskoj ratnoj mornarici.


Iako nije bila predviđena Dugoročnim planom razvoja, nabavka dvaju brodova iznimno je značajan i dugoročno isplativ projekt. Riječ je, naime, o projektu vrijednom oko devet milijuna eura, kojim će se, kako je istaknuo ministar Vukelić, uštedjeti još više od tog iznosa, budući da je u planu bilo dodatno opremanje postojećih brodova HRM-a, koje bi koštalo oko dvadeset milijuna eura, a potpisani ugovor uključuje i offset program. Ministar je izrazio zadovoljstvo brzinom realizacije tog projekta, koji je na prijedlog tvrtke Patria pokrenut prije samo nekoliko mjeseci, istaknuvši pritom da su u taj proces bili uključeni i predstavnici Oružanih snaga te Vojno-tehničkog savjeta, kao i Vijeće za obranu, a odluku o nabavci tih brodova podržali su i predsjednici države, Sabora i Vlade. Ističući financijsku isplativost projekta, ministar je napomenuo da su finski brodovi u potpunosti kompatibilni s raketnim topovnjačama HRM-a,
Sklopljenim ugovorom s Patriom zadovoljstvo je izrazio i načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić, dodajući da je to jedan u nizu koraka na putu prema konačnome cilju odnosno punopravnom članstvu u NATO-u, a predstavnik Patrie Ilkka Jaakkola ocijenio je da će realizacijom tog projekta ujedno ojačati suradnja između hrvatske i finske ratne mornarice.


Vijesti