Situacija u Ukrajini trenutno ne utječe na remont MIG-ova

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pressica_28022014_v.jpg
Foto: MORH/J. Kopi

U sjedištu Ministarstva obrane Republike Hrvatske održane su izjave za medije povodom aktualne situacije u Ukrajini i remonta MIG-ova koji se obavlja u toj zemlji, u remontnom Zavodu u Odessi. 

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak naglasio je da u ovom trenutku u Odessi nema nemira, situacija je tamo stabilna, a posao remonta MIG-ova  redovito se odvija. "U ovom trenutku nema razloga za prekidanjem posla remonta, a ukoliko se situacija pogorša, bit ćemo spremni reagirati na primjeren način", rekao je Koprivnjak.

MORH s Ukrajinskom tvrtkom "Ukrspecexport" ima potpisan  međunarodni ugovor, koji ima zaštitne mehanizme, između kojih i bankovnu garanciju.

Kada se potpisivao ugovor o remontu, stanje u Ukrajini je bilo stabilno i nitko sadašnju situaciju nije mogao predvidjeti, napomenuo je Koprivnjak te dodao da  je Ugovor sklopljen u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a koji je temeljen na europskim direktivama.

"Između dvije kvalitetne ponude, ukrajinske i rumunjske, MORH se u srpnju 2013., kada je potpisan i ugovor, odlučio za 4 milijuna eura povoljniju ponudu, te za naše potrebe kvalitetniju - ukrajinsku ponudu.  

Ukrajinska tvrtka pri tome je dostavila sve dokaze o sposobnosti, a naši stručnjaci su se u to uvjerili prilikom posjeta remontnog zavoda u Odessi", istaknuo je pomoćnik ministra Koprivnjak.

Riječ je o Zavodu koji je još za vrijeme SSSR-a bio referentni zavod za sve MIG-ove.
 
Voditelj projektnog tima za remont MIG-ova, pukovnik Željko Šimić objasnio je tehničke razloge kašnjenja povratka MIG-ova s remonta.
"U remontnom zavodu se osim remonta provodi i modernizacija, što obuhvaća  ugradnju i sasvim nove opreme, što je slučaj i s navigacijskom opremom, za koju je zadužena češka tvrtka ČLS. Prvi put u MIG-ove se ugrađuje sustav koji zahtijeva pretvorbu analognog signala u digitalni i sada se radi na integraciji tog sustava", objasnio je Šimić.  Stav MORH-a ostaje isti, u Hrvatsku moraju doći apsolutno ispravni i sigurni borbeni lovci.

Posao remonta u Odessi u ovom trenutku ide redovitim tijekom, a naravno MORH i Oružane snage RH i dalje redovito prate situaciju u Ukrajini.

    Konferencija za medije u MORH-u

    Foto: MORH/J.Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-za-medije-u-morh-u/presica_28022014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-za-medije-u-morh-u/presica_28022014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-za-medije-u-morh-u/presica_28022014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-za-medije-u-morh-u/presica_28022014_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-za-medije-u-morh-u/presica_28022014_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/konferencija-za-medije-u-morh-u/presica_28022014_6.jpg


Priopćenja