Simulacijska NATO vježba upravljanja krizama

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske od 19. do 26. listopada 2011. godine sudjeluje u simulacijskoj NATO vježbi upravljanja krizama, pod nazivom CMX11. Ovo je četvrta NATO vježba upravljanja krizama (CMX - Crisis Management Exercise) u kojoj sudjeluje Hrvatska, a po drugi put kao punopravna članica Saveza. Nositelj kordinacije svih aktivnosti za pripremu i provedbu vježbe CMX11 u Republici Hrvatskoj je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

 

NATO vježbe upravljanja krizama simulacijske su vježbe koje se provode na temelju fiktivnog scenarija i konzultacija među članicama NATO saveza i zemalja partnera, te ne predviđaju nikakve stvarne vojne snage raspoređene na terenu. Svrha CMX11 je uvježbavanje procedura saveza na strateškoj i političkoj razini glede upravljanja krizama. U vježbi će sudjelovati civilno i vojno osoblje, kako u sjedištu NATO-a, tako i u glavnim gradovima država sudionica.

Scenarij za vježbu CMX11 temelji se na konceptu kolektivne obrane, te uključuje konzultacije među članicama saveza na temelju članka 4., kao i moguće proglašenje članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora. U skladu sa scenarijem vježbe na sudjelovanje su pozvane i partnerske države Finska i Švedska, dok će predstavnici Ujedinjenih naroda, Europske unije, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, te Međunarodnog odbora crvenog križa imati ulogu promatrača.



Priopćenja