Simičić na Konferencija načelnika GS OS u Makedoniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simicic_10062011_v.jpg

Zamjenik načelnika GS OS RH za operacije, kontraadmiral Zdenko Simičić, sudjelovao je kao gost na petoj po redu Konferenciji načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga balkanskih zemalja, koja je održana od 7. do 9. lipnja 2011. godine na Ohridu, Republika Makedonija.

Na Konferenciji kou je otvorio Predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov sudjelovali su načelnici GS OS Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Srbije, zamjenici NGS OS Grčke i Rumunjske te zapovjednik Treće armije turskih oružanih snaga. Također, u svojstvu gostiju Konferencije sudjelovali su i zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a general pukovnik Walter E. Gaskin, zapovjednik Združenog stožera savezničkih snaga u Napulju admiral Samuel Locklear te zamjenik načelnika GS OS Slovenije admiral Renato Petric.
Na Konferencije se razgovaralo o jačanju suradnje u području obuke i vježbi, jačanju međusobnih odnosa kao i nastavak procesa zajedničkog odgovora na suvremene sigurnosne izazove.
 
Na marginama Konferencije, kontraadmiral Zdenko Simičić održao je više bilateralnih susreta. Tako su na sastanku s delegacijom OS Crne Gore potvrđeni dobri susjedski odnosi te uspješna bilateralna vojna suradnja, a glavna tema sastanka admirala Simičića i admirala Samardžića bila je predstojeće zajedničko angažiranje pripadnika hrvatskih i crnogorskih oružanih snaga u misiji ISAF u Afganistanu. 
Na sastanku s NGS OS Makedonije, general pukovnikom Miroslavom Stojanovskim razgovaralo se o unaprjeđenju bilateralne vojne suradnje, o sudjelovanju u multinacionalnim operacijama pod vodstvom NATO-a s naglaskom na predstojeću suradnju u okviru Škole vojne policije u Afganistanu, a razmijenjena su i iskustva o reformama oružanih snaga.
Kontraadmiral Simičić na sastanku sa zapovjednikom Združenog stožera savezničkih snaga u Napulju, admiralom Samuelom Locklearom razgovaro je o sudjelovanju u mirovnim misijama i operacijama, te je u tom je kontekstu posebno istaknuto sudjelovanje u operaciji ISAF u Afganistanu kao i budući zajednički doprinos država članica A5 u Školi vojne policije Afganistanske nacionalne vojske pod vodstvom Hrvatske kao vodeće nacije. Jedna od tema razgovora odnosila se na operaciju  „Unified Protector“  i slanje 2 časnika OS RH u Centar za zračne operacije u talijanski Poggio Renatico.
 


 



Vijesti