Seminar o traganju i spašavanju u planinama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/seminar-foto2v.jpg

U vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama od 29. lipnja do 1. srpnja održava se seminar iz funkcionalnog područja traganja i spašavanja u planinama („MOUNTAIN SEARCH AND RESCUE), a na kojem sudjeluju hrvatski piloti iz 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, Bojne za specijalna djelovanja, PP NOS OS RH, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Nositelji provedbe seminara su Služba za međunarodnu obrambenu suradnju MORH i Ured BAO (Bilateral Affairs Office-Croatia), dok su izvođači pripadnici spasilačke eskadrile američkog ratnog zrakoplovstva.

Čelnik hrvatskog tima satnik Dalibor Ivelja prezentirao je hrvatski model školovanja vojnih pilota, te ustroj i aktivnosti Eskadrile transportnih helikoptera 93. ZB. Također, satnik Ivelja  predstavio je hrvatska iskustva u traganju i spašavanju kroz navođenje nekoliko specifičnih primjera u kojima su sudjelovali piloti eskadrile iz Divulja s posebnim naglaskom na tehniku pilotiranja u planinama, dok su američki predavači izlagali o organizaciji i tehnici spašavanja koju oni provode.

Na seminaru su razmijenjena iskustava hrvatskih i američkih pilota u misijama traganja i spašavanja, uvjetima u planinama koji traže vrhunsku spremnost i osposobljenost posada i nacionalnih službi uključenih u provedbu zadaća potpore društvenoj zajednici.



Vijesti