Sastanak zapovjednika mornarica "MARCOMET 2012"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/marcomet_20042012_v.jpg

Zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Tihomir Erceg nazočio je NATO sastanaku zapovjednika mornarica Mediterana – "MARCOMET 2012" koji se održao u vremenu od 15. do 18. travnja 2012. godine u Rimu, Talijanska Republika.


Sastanak je održan u organizaciji NATO pomorskog zapovjedništva u Napulju (Allied Maritime Command Naples), čiji je zapovjednik viceadmiral Rinaldo Veri (COM MC Naples), a domaćin sastanka bio je zapovjednik Flote Talijanske ratne mornarice, viceadmiral Giuseppe de Giorgi. Prvom danu sastanka nazočne je pozdravio ministar obrane Talijanske Republike, Giampaolo di Paola.

Na sastanku je sudjelovalo 38 predstavnika mornarica sa gotovo svih kontinenata, predstavnici civilnih brodarskih organizacija te predstavnici međunarodnih organizacija koje imaju razvijene odnose i suradnju s NATO-om.

Glavna tema sastanka bila je Pomorske operacije u kontekstu nove NATO zapovjedne strukture – održavanje, razvoj i rast odnosa, a ostale teme bile su vezane za razvoj vojnih odnosa i odnosi s komercijalnim svijetom, pomorska situacijska informiranost, strateške komunikacije, mornaričke operacije i borba protiv piratstva.

Godišnji sastanci zapovjednika i visokih predstavnika ratnih mornarica i ostalih partnerskih zemalja održavaju se redovito od 1997. godine u  mediteranskim zemljama članicama NATO saveza. Hrvatska ratna mornarica sudjeluje od 2003. godine, a 2010. godine bila je i domaćin MARCOMET-a.



Vijesti