Sastanak s NATO-ovim Odborom za obrambeno planiranje

Tijekom dvodnevnog posjeta Glavnom zapovjedništvu NATO-a u Bruxellesu izaslanstvo MORH-a predvođeno državnim tajnikom Pjerom Šimunovićem, sudjelovalo je danas, 20. travnja na sastanku NATO-ovog Odbora za obrambeno planiranje u Bruxellesu. Uz državnog tajnika u izaslanstvu su i vojni predstavnik pri NATO-u general bojnik Drago Lovrić, načelnik Uprave za planiranje brigadni general Dragutin Repinc i načelnik Službe za NATO i Partnerstvo za mir kapetan bojnog broda Robert Hranj.

Sudjelujući po prvi puta na sastanku u ovakvom formatu, Hrvatska se, kao najnovija članica NATO-a, uključila u proces obrambenog planiranja NATO-a.  Na sastanku se raspravljalo o obrambenim i vojnim planovima Hrvatske, o razvoju, reformi i transformaciji Oružanih snaga, o sudjelovanju RH u operacijama, kao i o planovima modernizacije. Hrvatska je prepoznata i pohvaljena kao aktivna i odgovorna sudionica operacija NATO-a. Također, Hrvatskoj je dano priznanje za dosadašnje napore i rezultate u reformi obrambenog sustava i Oružanih snaga. Planovi transformacije i daljnjeg razvoja Oružanih snaga RH ocjenjeni su kao realni i utemeljeni.

Izaslanstvo MORH-a, tijekom posjeta NATO-u, sudjelovat će i na svečanosti podizanja zastave Republike Hrvatske u Zapovjedništvu JFC (Joint Forces Command) u Brunssumu (Nizozemska).



Priopćenja