Sastanak političkih direktora članica Američko-Jadranske povelje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/drago_15042016_v.jpg

Pomoćnik ministra obrane RH Nikola Brzica sudjelovao je danas, 15. travnja 2016. na sastanku političkih direktora Ministarstava obrane i vanjskih poslova država članica Američko-Jadranske povelje (A-5).

Pored hrvatskih predstavnika, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih država članica Povelje (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore,Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država), kao i predstavnici država promatrača (Kosova, Slovenije i Srbije).

Američko-jadranska povelja predstavlja partnersku regionalnu inicijativu čiji je temeljni cilj jačanje bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica i drugih zemalja u regiji, s ciljem projekcije stabilnosti i sigurnosti te postizanja pune europske i transatlantske integracije država jugoistočne Europe.

Predstavnici Ministarstava obrane i vanjskih poslova država članica i promatrača su pod vodstvom Republike Hrvatske, koja je početkom ove godine preuzela predsjedanje ovom inicijativom, razgovarali o globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju sve države jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na pitanje terorizma i rastućeg problema povratka stranih boraca koji su sudjelovali u oružanim sukobima u Siriji i Iraku. Stručnjak za protuterorizam Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (State Department) Raffi Gregorian je ukazao na globalnu dimenziju ovog fenomena te istaknuo važnost regionalne suradnje u prevenciji radikalizma, s posebnim naglaskom na potrebi unapređenja sustava razmjene informacija.

Također, svi sudionici sastanka su uputili čestitku Crnoj Gori na uspješno provedenom procesu približavanja NATO-u te istaknuli važnost njezinog pozitivnog primjera kao poticaja i drugim državama aspiranticama u regiji za provedbu potrebnih reformi u cilju što skorije euroatlantske integracije.



Vijesti