Sastanak ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje

Na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) u ponedjeljak, 19. lipnja 2017. godine u Pragu, Češka Republika, ispred Ministarstva obrane RH sudjelovao je pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov.

Na sastanku su ministri i predstavnici članica CEDC inicijative raspravljali o pitanjima iz područja sigurnosti i obrane, uključujući i aktualne sigurnosne i obrambene teme na dnevnom redu Europske unije, kao i o poduzetim i budućim praktičnim koracima u suočavanju s migrantskom krizom na tzv. Zapadno-balkanskoj ruti.
Tijekom sastanka predstavnici svih zemalja ukazali su na važnost zaštite vanjskih granica, te naveli korake koje se u tu svrhu već poduzimaju. Naglašena je i važnost stabilnosti jugoistočne Europe, kako za rješavanje problema migrantske krize tako i za sigurnost Europe u cjelini. Na tom tragu sve CEDC zemlje izrazile su spremnost za pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi, te se obvezale koordinirati stavove i odluke vezano za operaciju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini.
U svom izlaganju pomoćnik ministra Mihatov naglasio je nužnost zajedničkog učinkovitog odgovora za problem migracija, kao i potrebu jačeg angažmana u suzbijanju uzroka migracija na njihovom izvorištu. U pogledu situacije u jugoistočnoj Europi naglasio je potrebu jače uloge Europske unije i NATO-a, uključujući i pomoć u rješavanju ključnih sigurnosnih i političkih problema. Što se tiče praktičnih koraka u suočavanju s migrantskom krizom, pozdravljen je Zajednički akcijski plan koji za cilj ima uspostavu mehanizma za pravodobnu razmjenu svih relevantnih informacija o migracijskim kretanjima. Također je naglasio važnost sporazuma EU-Turska za zatvaranje tzv. Zapadno-balkanske rute, te se založio da pitanje migrantske krize ostane na dnevnom redu relevantnih foruma kao što su NATO, EU i UN. Mihatov je naglasio da Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, iako nema vodeću ulogu u suzbijanju ilegalnih migracija, ostaje maksimalno angažirano i spremni pružiti svu moguću pomoć u skladu sa zakonskim rješenjima. Na kraju je najavio kako će Republika Hrvatska nastaviti zagovarati daljnju suradnju zbog koje je CEDC osnovan i u kojoj je do sad bio uspješan, a to je izgradnja i dijeljenje obrambenih sposobnosti, gdje i nadalje vidimo veliki potencijal CEDC-a.
Na kraju sastanka usvojena je Zajednička deklaracija koja naglasak stavlja na potrebu intenziviranja suradnje, koordinacije i dijaloga u CEDC+ formatu u kontekstu upravljanja migrantskom krizom. Pored navedenog Deklaracija ističe dugoročnu orijentiranost CEDC-a ka intenziviranju međusobne sigurnosne i obrambene suradnje s ciljem doprinosa europskoj sigurnosti, obrani i stabilnosti.
Srednjoeuropska obrambena suradnja je inicijativa pokrenuta 2012. godine koja je  usmjerena na jačanje suradnje na području obrane država članica: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije te Poljske kao promatrača.



Priopćenja