Sastanak ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_05022015_v.jpg
Foto: www.nato.int

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je danas, 5. veljače 2015. na sastanku ministara obrane država članica NATO-a u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Sastanak ministara obrane prvi je sastanak u navedenom formatu nakon summita NATO-a održanog u rujnu prošle godine u Walesu, te je u tom kontekstu predstavljao priliku za pregled napretka, donošenje odluka te pružanje daljnjih smjernica o pitanjima koja su od značaja za budućnost Saveza.

Tijekom cjelodnevnog sastanka ministri su raspravljali o glavnim elementima, smjernicama te dinamici budućeg djelovanja u pogledu usuglašenih komponenti Akcijskog plana za spremnost Saveza (Readiness Action Plan) kao ključnog rezultata sa summita u Walesu.

Jedna od sjednica bila je posvećena strateškim izazovima koji dolaze s istoka i juga Saveza, a rasprava o tim izazovima provedena je u svjetlu njihovih implikacija na nove Političke smjernice (Political Guidance) za obrambeno planiranje NATO-a, koje bi ministri obrane trebali usvojiti tijekom njihovog sastanka u lipnju ove godine.

Pored navedenog, ministri su razmotrili implementaciju paketa za Gruziju (Substantial NATO-Georgia Package) i dobili uvid u doprinose saveznica te gruzijske napore u implementaciji paketa. Dodatno, tijekom sastanka održana je i rasprava o specifičnim pitanjima nuklearne politike u kontekstu aktualnog sigurnosnog okružja Saveza.

Sastanak ministara obrane predstavlja važan korak u ispunjenju zadaća koje proizlaze sa summita u Walesu, posebno u pogledu uspostave Namjenskih snaga vrlo visoke spremnosti (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) u okviru Snaga za brzi odgovor NATO-a (NATO Response Force – NRF), a na sastanku je sudjelovala i Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

    Sastanak ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

    Foto: www.nato.int

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_05022015_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_05022015_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_05022015_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_05022015_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministara-obrane-nato-a-u-bruxellesu/nato_05022015_v.jpg


Priopćenja