Sastanak ministara obrane država članica NATO-a u Briselu

Ministar obrane RH Ante Kotromanović sudjelovat će na dvodnevnom sastanku ministara obrane država članica NATO-a koji se održava 24. i 25. lipnja 2015. godine u Sjedištu NATO-a u Briselu, Kraljevina Belgija.

Radna sjednica u formatu ministara obrane NATO-a obuhvatit će usvajanje cijelog niza odluka vezano uz implementaciju Akcijskog plana za spremnost Saveza. Također će se raspravljati o mjerama adaptacije za južno krilo Saveza, hibridnom ratovanju, a ministrima obrane će biti predstavljeno izvješće o implementaciji Odluke iz Walesa o obrambenim izdvajanjima.

Tijekom radne večere, fokus će biti na promijenjenom sigurnosnom okružju i dugoročnoj adaptaciji Saveza. Na radnoj večeri sudjelovat će i visoka predstavnica za vanjsku politiku EU-a Federica Mogherini.

Na sastanku u formatu Komisije NATO-Ukrajina, raspravljat će se o ukrajinskim prioritetima u području reforme ukrajinskog obrambenog i sigurnosnog sektora, o relevantnim strateškim dokumentima te o aktualnoj sigurnosnoj situaciji.

Sjednica u formatu Resolute Support će biti posvećena analizi pristupa misiji u nadolazećim mjesecima u svjetlu situacije na terenu te o odluci o uspostavi NATO civilne prisutnosti u Afganistanu po završetku misije Resolute Support. Sjednici će prisustvovati v.d. afganistanskog ministra obrane Masoom Stanekzai, posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a Nicholas Haysom, te visoka predstavnica za vanjsku politiku EU-a Federica Mogherini.

Također, na marginama ministarskog sastanka očekuje se potpisivanje Memoranduma o suglasnosti kojim će Republika Hrvatska,  uz češke, slovačke i mađarske partnere, potvrditi svoje sudjelovanje u okviru Smart Defence projekta uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC). Projekt uspostave MATC-a pokrenut je u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti kroz multinacionalnu suradnju.

Isto tako, očekuje se potpisivanje i Pisma namjere kojim će Republika Hrvatska, Republika Bugarska, Republika Mađarska i Republika Slovenija potvrditi namjeru zajedničke suradnje u svezi implementacije cilja sposobnosti „SOF Aviation“ (Special Operations Aviation. Potencijalna područja suradnje uključuju zajedničku obuku i izobrazbu, opremanje i modernizaciju te uspostavu integriranih multinacionalnih postrojbi.

Osim navedenog, u organizaciji Savezne Republike Njemačke održat će se dva sastanka na marginama sastanka ministara obrane, prvi u okviru multinacionalne inicijative Vodećih nacija za izgradnju sposobnosti (Framework Nation Concept), gdje će se razmotriti napredak u implementaciji inicijative, a očekuje se i pristupanje dodatnih šest saveznica inicijativi (Estonija, Litva, Latvija, Slovačka, Bugarska i Rumunjska) te bi u konačnici navedena inicijativa obuhvaćala 16 saveznica.
Drugi sastanak održat će se u formatu zemalja – davateljica snaga na sjeveru Afganistana (TAAC-N – Train, Assist, Advise Command – North) u misiji Resolute Support u okviru kojeg će predmet rasprave biti aktualna situacija na sjeveru Afganistana te budući razvoj misije Resolute Support.
 



Najave