ROLE 2 radionica u Zapovjedništvu za potporu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/02/2023-01-27-zzp.jpg
ROLE 2 radionica u Zapovjedništvu za potporu | Foto: ZZP/ J. Cebić

U vojarni "1. gardijske brigade 'Tigrovi'-Croatia" održana je jedna u nizu radionica u cilju razvoja sposobnosti vojne terenske bolnice razine ROLE 2B

U organizaciji Zapovjedništva za potporu je od 22. do 24. veljače 2023. godine, u vojarni „1. gardijske brigade ‘Tigrovi’-Croatia“ održana jedna u nizu radionica koje služe razvoju sposobnosti vojne terenske bolnice razine ROLE 2B.

Riječ je o terenskoj vojnoj bolnici sa sposobnostima prijama i trijaže ozlijeđenih, pružanja medicinskih tretmana koji spašavaju život, uključujući izvođenje kirurških intervencija, liječenje šoka te evakuacije na višu razinu zdravstvenog zbrinjavanja. Ovakav koncept terenske vojne bolnice i njezinih sposobnosti jedan je od temeljenih postavi NATO i EU načela združene zdravstvene potpore.

Radionica je održana uz potporu Zapovjedništva ZZP-a, a što je doprinijelo uspješnosti radionice o čemu je svoje zadovoljstvo iskazao i gostujući američki vojni četveročlani tim iz medicinskog kora zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote predvođen časnikom za zdravstvo zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brg Davidom Nelsonom. Podršku razvoju zdravstvenih sposobnosti HV-a svojom je nazočnošću osnažila i zamjenica američkog vojnog izaslanika obrane Zahra Cullen, koju je pratila časnica za bilateralne odnose američkog Ureda za obrambenu suradnju (Office of Defence Cooperation Croatia – ODC), bjn Mindy Davis.

Domaćin američkom timu je bio zapovjednik ROLE 2 Vojno zdravstvenog središta brigadir Šime Kevrić, čiji su pripadnici činili glavninu sudionika s hrvatske strane, među inim i liječnici na specijalističkom usavršavanju za potrebe OS. Glavna tema radionice je bio kirurški modul, jedan od sedam obvezatnih modula ROLE 2B.

Rezultat radionice su vrlo korisne spoznaje i dokumenti usklađeni sa savezničkim standardima od koristi u uspostavi jednog ovakvog sustava. Dogovorena je daljnja suradnja i pomoć američke strane u uspostavi i dostizanju finalne operativne sposobnosti hrvatskog ROLE 2 odnosno razvoja hrvatskog vojnog zdravstva.

Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske, proces opremanja vojnom terenskom bolnicom tipa ROLE 2B odvija se u najužoj suradnji s OS SAD. Glavni partner u osposobljavanju zdravstvenog osoblja Vojno zdravstvenog središta Zapovjedništva za potporu su pripadnici američkih oružanih snaga, i pripadnici aktivnog sastava te pričuvnici iz sastava Nacionalne garde Minnesote. Nabava vojne terenske bolnice tipa ROLE 2B u potpori je implementacije NATO cilja sposobnosti MED-R2B-LAND MFT Role2 Basic Land Medical Treatment Facility (Razmjestive ROLE2 sposobnosti).

Ovom nabavom OSRH dobivaju nove sposobnosti koje su u potpori ispunjenja usvojenih ciljeva u izgradnji zajedničkih sposobnosti NATO-a. Također, unaprjeđuju se nacionalne sposobnosti, jer se osim u vojne namijene, terenska bolnica može koristiti u svrhe potpore civilnim institucijama, zdravstvenom sustavu i stanovništvu uslijed nepredviđenih događaja većih razmjera.

Objava ROLE 2 radionica u Zapovjedništvu za potporu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti