RH Ukrajini šalje pješačko naoružanje i zaštitnu opremu u vrijednosti 124 milijuna kuna

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/02/2022-02-28-vlada-2-1024x683.jpg
RH Ukrajini šalje pješačko naoružanje i zaštitnu opremu u vrijednosti 124 milijuna kuna | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane ističe kako će sukladno zahtjevima s ukrajinske strane, u Ukrajinu biti poslano pješačko naoružanje i zaštitna oprema u vrijednosti od 124 milijuna kuna

Na 104. sjednici Vlade Republike Hrvatske u ponedjeljak 28. veljače 2022. godine donesen je paket mjera i informacija o prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine te dodatnoj pomoći koju će Hrvatska u nadolazećem razdoblju pružiti Ukrajini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako je Republika Hrvatska na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode.

“Naša politika prema Ukrajini je uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa između Hrvatske i Ukrajine te poštivanje njezine cjelovitosti. Iskustvo koje je Hrvatska imala u mirnoj reintegraciji Hrvatskoga Podunavlja po nama je bio jedini model koji je mogao biti uspješan. Mislim da odluke trebamo donositi mudro i pomagati Ukrajini u europskom procesu koji je važan”, rekao je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako će Republika Hrvatska sukladno zaprimljenim zahtjevima s ukrajinske strane, u Ukrajinu poslati pješačko naoružanje i zaštitnu opremu u vrijednosti od 124 milijuna kuna.

“Ministarstvo obrane u suradnji s Glavnim stožerom Oružanih snaga RH, obradilo je zaprimljene ukrajinske zahtjeve i došlo do konačnog popisa određene opreme. Prije svega, riječ je o puškostrojnicama i strojnicama s pripadajućim streljivom u kalibru koji je zatražila ukrajinska strana”, rekao je ministar obrane i dodao kako se uz naoružanje, isporučuje i određena količina zaštitne opreme.

Naglasio je kako Republika Hrvatska kao članica NATO-a nastavlja promicati poruku jedinstva i međusobne suradnje.

“Sve procedure koje su u tijeku donosimo na Vladi Republike Hrvatske uz sve potrebne suglasnosti predsjednika Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora”, zaključuje ministar.

Objava RH Ukrajini šalje pješačko naoružanje i zaštitnu opremu u vrijednosti 124 milijuna kuna pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja