Republika Hrvatska uputila donaciju vojne opreme u Afganistan

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/afganistan_m.jpg

Dana 14. listopada 2007. Republika Hrvatska uputila je donaciju vojne opreme u Afganistan, a na temelju poziva afganistanske vlade za pomoć u opremanju njezinih snaga sigurnosti - vojske i policije. Spomenuta donacija od tisuću pušaka AK-47 i tristo tisuća metaka, namijenjena afganistanskim policijskim snagama, organizirana je uz pomoć NATO-a, a otpremljena ukrajinskim transportnim zrakoplovom za prijevoz doniranog oružja koji je unajmilo Kanadsko ministarstvo obrane.


Donacija je dio aktivnosti koju međunarodna zajednica poduzima u izgradnji i jačanju institucija afganistanske vlade. “Cilj je pružiti potporu institucijama afganistanske vlade kako bi se osposobile učinkovito preuzeti kontrolu nad cijelim teritorijem Afganistana“, izjavio je načelnik MORH-ove Službe za NATO i PzM, kapetan bojnog broda Robert Hranj, koji je bio nazočan prilikom utovara vojne opreme za Afganistan.

Međunarodna zajednica smatra to najboljim načinom pomoći vladi Afganistana u uspostavi autoriteta na cijelom svom teritoriju. Smatra se da su takva nastojanja najbolja “izlazna strategija“ za međunarodne snage u Afganistanu, što je potvrdio i kanadski vojni izaslanik brigadir Michel Legault, ističući kako je stabilnost i sigurnost Afganistana zajednički cilj Kanade i Hrvatske, a rezultat toga je i ova suradnja utemeljena na ugovoru vrijednom oko 140 tisuća kanadskih dolara.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske zahvaljuje kanadskoj Vladi i Ministarstvu obrane na pruženoj pomoći.

Priopćenja