Primopredaja vojarne u Virovitici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/primop_m.jpg

U Virovitici je 15. listopada upriličena svečana primopredaja vojarne gradu Virovitici. Tom su se prigodom u krugu vojarne okupili brojni visoki vojni i civilni dužnosnici, među kojima predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, ministar obrane Berislav Rončević, zamjenik načelnika GS OS RH, general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HkoV-a, general pukovnik Mladen Kruljac, župan virovitičko-podravske županije Stjepan Feketić, gradonačelnik grada Virovitice Zvonko Kožnjak, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te brojni drugi gosti i uzvanici.


Nakon što je ministar obrane izvršio pregled postrojenih pripadnika virovitičke vojarne, trenutni i posljednji zapovjednik vojarne u Virovitici, pukovnik Miodrag Hokman obratio se nazočnima prigodnim povijesnim presjekom. Prisjećajući se nedavne hrvatske povijesti, pukovnik Hokman je naglasio: “Od 15. rujna 1991. godine bili su blokirani svi vojni objekti na području Virovitice, osim poligona Gakovo a postrojbe ZNG-a i policije 16. rujna slamaju otpor u karaulama Terezino Polje i Novi Gradac te skladište municije Šištat uz prometnicu Virovitica-Grubišno Polje. Time su stvorene pretpostavke za oslobađanje i ovog prostora vojarne pa je u 6 i 30 17. rujna izveden odlučujući žestoki napad postrojbi ZNG-a i MUP-a. Točno u 10 sati toga dopodneva JNA je potpisala predaju. Već sat vremena kasnije iz kruga dotadašanje kasarne “Nikola Miljanović – Karaula“ počele su izlaziti prve grupe oficira, a do podneva kasarnu je napustilo 140 vojnika i 45 oficira. U međuvremenu podignuta je na jarbol hrvatska zastava.“.

Nastavak povijesti virovitičke vojarne upisan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest – tu je svoje mjesto imala 127. brigada HV-a, te kasnije spajanjem iste s ponajboljim borcima od Orahovice na istoku Virovitičko podravske županije, Pitomače na zapadu i boraca južnog kraja iz Grubišnog Polja, Daruvara, Pakraca i Lipika u veljači 1994. godine ovdje izrasta i legendarna 81. gardijska bojna koja proslavlja Viroviticu aktivnim sudjelovanjem u operacijama “Bljesak“, “Ljeto“ i “Oluja“, te operativno u akcijama “Maestral“ i “Južni potez“.

Zapovjednik vojarne naglasio je i kako je završetkom Domovinskog rata 81. gb ušla u sastav gbr “Gromovi“, a u virovitičku je vojarnu došla 15. Potrbr iz Križevaca u kojoj su vojna znanja stjecali mnogi mladi ročnici iz cijele Hrvatske, od kojih neki danas čine profesionalne vojnike, dočasnike i časnike OS RH. Temeljem dugoročnog plana razvoja HV-a, brigada je ugašena 31. srpnja ove godine, a njezini perspektivni vojnici, dočasnici i časnici ušli su u nove te egzistirajuće postrojbe hrvatske vojske.
Okupljenima u virovitičkoj vojarni obratio se i zamjenik načelnika GS OS RH, general pukovnik Slavko Barić zahvalivši svima koji su u ovoj vojarni doprinjeli oslobođenju naše domovine. “Ovdje se stvarala izvrsna vojska koja je dala ogroman doprinos obrani i stvaranju hrvatske vojske u cjelosti. Nadam se da će se stvaranje izvrsnosti nastaviti i u civilnom dijelu budućnosti ovoga prostora“, naglasio je general Barić.

Ministar obrane Berislav Rončević također je iskazao želju za kvalitetnom budućnosti prostora virovitičke vojarne, pojašnjavajući kako je i ova primopredaja pokazatelj uspješnosti sustava u cijelosti koji je, razvijajući se na temeljima začetaka stvaranja hrvatske vojske u uvjetima nametnutog, ali nezaobilaznog rata, do danas stekao status kvalitetnog i modernog sustava s tendencijom i sve bližom realizacijom ulaska u NATO savez. “Drago mi je da će ovdje biti centri znanja, novi rasadnici kvalitetne i stručne hrvatske budućnosti. Stoga vam predajem ovaj objekt uz želju da bude iskra daljnjeg razvoja i prosperiteta vašeg grada, županije, ali i države nam u cijelosti“, zaključio je ministar obrane. I predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks obratio se okupljenima naglašavajući važnost čina kojemu svjedoče. “Virovitička vojarna odlazi u povijest, kao i postrojbe koje su u njoj bile smještene. A pred nama se otvara novo poglavlje koje treba ispisati, nova budućnost obrazovanja, znanosti i kulture. Budite ponosni što će u vašem gradu, nakon slave bojovnika virovitičkog kraja koji su ovjde boravili, prostor vaše vojarne i dalje ispunjavati u potpunosti svoju ulogu centra iz kojega izlaze kvalitetni, obučeni i obrazovani ljudi“.

Po završeku prigodnih obraćanja, upriličen je svečani čin potpisivanja sporazuma o primopredaji, te simbolično uručivanje ključeva vojarne gradu Virovitici. Nakon toga, posljednji je put spušten s jarbola hrvatski barjak a zapovjednik virovitičke vojarne pukovnik Hokman izdao je vojsci zapovjed za ulazak u vozila i napuštanje vojarne. Uz pljesak vojska je ispraćena na svoje novo odredište, u svoje nove postrojbe.

Među okupljenim virovitičanima mogla se nazrijeti sjeta i sjećanje na slavne dane kada su, jednako tako okupljeni, na istom tom prostoru, dočekivali svoje vitezove iz slavnih ratnih akcija i operacija. Ali, okupljeni su izražavali i zadovoljstvo budućnošću koja je pred njima, koja će generacijama u dolasku pružiti potrebno mjesto edukacije, športa i zabave. Jer, namjena virovitičke vojarne u budućnosti je veleučilišni kampus i športsko-rekreativni sadržaji i objekti. Zasigurno će to gradu Virovitici osigurati daljnji razvoj i napredak, te nastavak ulaganja u objekte i cjelokupan prostor virovitičke vojarne, čija je izgradnja započela još u vrijeme Austro-ugarske monarhije, a danas zasluženo uživa status zaštićenog spomenika kulture i dijela zajedničke europske baštine.

Priopćenja