Radionica "Upravljanje ljudskim resursima"

Nizozemski Institut za obrambene studije (NDC) , u suradnji sa RACVIAC-om – Središtem za sigurnosnu suradnju, organizirao je u RACVIAC-u, u vojarni "Vitez Damir Martić" Rakitje, u razdoblju od 25. studenog do 2. prosinca 2007. godine radionicu na temu: "Upravljanje ljudskim resursima " s naglaskom na tijek procesa ukidanja vojne obveze, kao temeljnog mehanizma pribavljanja novog vojnog osoblja.


Ova radionica je nastala kao neposredni odgovor na zahtjeve trenutnog procesa preoblikovanja oružanih snaga zemalja u regiji iz sustava u kojem prevladava služenje vojnog roka kao zakonska obveza, u sustav koji počiva isključivo na dragovoljnom pristupu u vojnu organizaciju.

NDC i RACVIAC prepoznali su važnost trenutnog preustroja sustava upravljanja ljudskim resursima kao jednog od ključnih čimbenika i preduvjeta za uspjeh spomenute reforme oružanih snaga u kontekstu tzv. "profesionalizacije". Ova prilagodba je posebno važna za države u regiji koje nastoje dovršiti modernizaciju svojih vojnih organizacija i završiti otpočeti proces vlastite europske sigurnosne integracije. Kraljevina Nizozemska, kao zemlja koja je prošla kroz sličan proces sredinom 90-tih godina, posjeduje značajna iskustva na ovom području.

Izvedba same radionice osmišljena je kroz niz predavanja, interaktivnih radionica, te vođenih rasprava koje su omogućile zemljama sudionicama iznijeti vlastite poteškoće i razmijeniti stečena iskustva. Kako se radi o složenom i postupnom procesu, provedbeni koncept radionice slijedio je također načelo postupnosti - od početnog procesa smanjenja brojčane veličine vojnog osoblja u različitim granama i strukama, preko upravljanja promjenama tijekom samog procesa, sve do novih modaliteta privlačenja, novačenja i prilagodbe obuke profesionalnih vojnika. Jedna od neizbježnih tema bilo je i upućivanje profesionalnih vojnika u UN i NATO misije, čija učinkovitost i uspješnost neizbježno uključuje i nove oblike zahtjeva koje ministarstvo obrane mora u potpunosti ispuniti.

Radionici je pristupilo i uspješno je završilo 20 predstavnika raznih organizacija unutar sustava obrane zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija.

Vijesti