"Vukovar" i "Dubrovnik" zaplovit će do kraja godine

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tiskovina_velika.png

Konferencija za medije povodom dolaska raketnih brodova klase „Helsinki“ u Republiku Hrvatsku održana je u srijedu, 5. studenog u Splitu. Dosadašnji raketni brodovi Finske mornarice "Oulu" i "Kotka" nalaze se u Brodogradilištu NCP Šibenik gdje se obavljaju radnje na pripremi istih za uvođenje u operativnu uporabu u Hrvatsku ratnu mornaricu, što podrazumijeva promjenu boje i bojanje trupa brodova te pregled ventila u podvodnom dijelu brodova.


Na konferenciji za medije ispred Hrvatske ratne mornarice bili su nazočni zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik Flotile HRM i čelnik Stručnog tima za prijam raketnih brodova, kapetan bojnog broda Marin Stošić, i voditelj Odsjeka za održavanje u Zapovjedništvu HRM i član stručnog tima, kapetn fregate Željko Jakus. Kontraadmiral Urlić izrazio je zadovoljstvo novonabavljenim raketnim brodovima, posebice što je HRM napokon dobila i nove sposobnosti u obliku nadzora podmorja tj. protupodmorničkih sposobnosti. Predstavnicima medija je predstavljen nalaz stručnog tima koji je pregledao raketne brodove prije potpisivanja ugovora, gdje su izvjestili o izvrsnom stanju trupa broda, pogonskog stroja kao i ugrađene navigacijske, borbene i ostale opreme na brodu. Posebno je istaknuto da su brodovi imali posljednje dokovanje 2006. godine uz potpuno bojanje istih 2005. odnosno 2006. godine. Istaknuta je i kompatibilnost novonabavljenih raketnih brodova klase "Helsinki" sa NATO standardima ali i sa postojećim hrvatskim raketnih topovnjačama "Šibenik", "Petar Krešimir IV" i "Dmitar Zvonimir".
Poseban osvrt na konferenciji stavljen je na protupodmorničke sposobnosti tih brodova te su predstavljeni sonari koji postoje na brodovima. Radi se o modernoj i kvalitetnoj opremi poznatih svjetskih proizvođača.
Osim tehničkih podataka, predstavnicima medija izloženi su i financijski pokazatelji kupovine i transporta raketnih brodova. U cijenu od 9,3 milijuna eura nisu uključeni samo brodovi već i četverotjedna obuka za pripadnike HRM te mnogi rezervni dijelovi, dva generalno revidirana glavna motora i borbeni sustav 9LV, koji se koristi na našim raketnim topovnjačama.

U zaključku konferencije rečeno je da su novonabavljeni raketni brodovi klase "Helsinki" dobro održavani višenamjenski i funkcionalni brodovi koji su pokazali visoke eksploatacijske resurse za buduću upotrebu. Očekuje se kako će biti spremni za uvođenje u operativnu uporabu HRM do kraja godine kada će ponosno ponijeti imena herojskih i mučeničkih hrvatskih gradova Vukovara i Dubrovnika.

Vijesti