Prvi samostalni let pilota PPE na Airtractoru AT-802 Fireboss

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/fireboss_23042015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Pripadnik Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a satnik Mario Juršić izveo je danas, 23. travnja 2015. godine u vojarni Zemunik prvi samostalni let na protupožarnom avionu Airtractor AT-802 Fireboss.

Satnik Juršić je prvi pilot koji je nakon provedene obuke na Firebossu dvosjedu  kupljenom krajem 2014. godine samostalnim letom na jednosjedu stekao uvjete za nastavak daljnje letačke obuke za osposobljavanje gašenja požara iz zraka.

Nastavnik letenja satnik Danijel Kos pojasnio je kako je prvim samostalnim letovima na Firebossu jednosjedu prethodila obuka na dvosjedu s nastavnikom letenja te da je nabava novog dvosjeda, Firebossa, izuzetno važna za PP eskadrilu jer će omogućiti kontinuirano osposobljavanje novih protupožarnih pilota u matičnoj bazi, a koristit će se i za održavanje trenaže te u akcijama gašenja požara. „Obuka protupožarnih pilota se u cijelosti provodi u Hrvatskoj čime se dobiva, ne samo na brzini i ekonomičnosti, nego i na kvaliteti i sigurnosti cijelog procesa obuke u svim njezinim fazama“, zaključio je satnik Kos.

Obuka na Firebossu dvosjedu obuhvaća rad bez vode (vizualno, instrumentalno i noćno letenje) te rad na vodi (slijetanje na vodene površine, uzimanje vode i simulacija gašenja požara). Treća faza u osposobljavanju protupožarnih pilota na avionima Airtactor je neposredan rad na požarištu za one piloti koji nemaju iskustva u gašenju požara.

Kod uzimanja vode obuka se izvodi s istovremenim slijetanjem dva Firebossa jednosjeda u kojem je jedan polaznik, a u drugom nastavnik letenja koji prati i usmjerava rad polaznika te pomaže u prepoznavanju uvjeta na vodi, kao i svim drugim elementima bitnim za rad na vodenoj površini.



Vijesti