Provedeno zapovjedno izviđanje u području misije Resolute Support

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/izvidjanje_20012015_n.jpg
Foto: HRVCON

U Afganistanu je tijekom prve polovice siječnja 2015. godine provedeno zapovjedno izviđanje u području misije Resolute Support (RS) kojega je predvodio zapovjednik 2. hrvatskoga kontingenta brigadir Stanko Paradžiković sa suradnicima.

S njima je u Afganistanu boravio brigadir Mijo Kožić, koji je čelnik ocjenjivačkog Tima Glavnog stožera OS RH za 2. HRVCON RS.

Skupina je tijekom boravka obišla sve sastavnice i stožerno osoblje u Kabulu i Mazar-e-Sharifu te je ostvarila uvid u sve sposobnosti koje naši pripadnici u međunarodnom okruženju provode u novoj misiji od 1. siječnja 2015. godine.

Tijekom posjeta, održan je i radni sastanak sa zamjenikom zapovjednika Zapovjedništva TAAC-N za Sjever (Training Assist Advice Command – North) brigadirom Američke kopnene vojske Paulom Saratom. Na sastanku je istaknuto kako je nova misija s novim mandatom težišno usmjerena na obuku i savjetovanje pripadnika Afganistanskih snaga sigurnosti te da, kao takva, predstavlja još jedan korak naprijed ka ostvarivanju krajnjeg željenog stanja. Zamjenik zapovjednika je pohvalio rad hrvatskog kontingenta u međunarodnom okruženju.

Po završetku obilaska svih sastavnica, održan je radni sastanak skupine na izviđanju sa svim voditeljima sastavnice i zapovjednikom 1. HRVCON RS brigadirom Slobodanom Kratohvilom. Tom prigodom iznesena su opažanja voditelja sastavnica što je sve potrebno učiniti u pripremi, preduputnoj obuci i uvježbavanju sljedećeg kontingenta kako bi na rotaciju u području misije došao što spremniji, posebno uzevši u obzir da je riječ o novoj misiji s novim zahtijevanim sposobnostima.

Zapovjednik 1. RS brigadir Kratohvil detaljno je upoznao svoga nasljednika brigadira Paradžikovića s organizacijom života i rada Osobne skupine zapovjednika kontingenta, kao i s koordinacijom i suradnjom svih sastavnica i stožernog osoblja misije.

Na kraju zapovjednog izviđanja, brigadir Kožić je ukazao na korisnost provedbe ove aktivnosti zbog upoznavanja s novom dokumentacijom i novom situacijom na terenu, kao i zbog mogućnosti sadržajnije pripreme Ocjenjivačkog tima Glavnog stožera OS RH za završnu vježbu „MIR 15/1“ na kojoj će biti provedeno ocjenjivanje sposobnosti 2. hrvatskog kontingenta Resolute Support.



Vijesti