Provedena obuka "Snajpersko djelovanje u urbanom okružju"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/snajperbsd_14112011_v.jpg

U vojarnama „Drgomalj“ u Delnicama i „Josip Jović“ u Udbini te na strelištu „Kovačevo“ na Grobniku, instruktori Bojne za specijalna djelovanja proveli su od 24. listopada do 10. studenoga 2011. obuku pripadnika OS RH „Snajpersko djelovanje u urbanom okružju“.

Radi se o obuci drugog stupnja koja se provodi u simuliranim uvjetima urbanog područja, a kojoj su mogli pristupiti pripadnici OS RH sa uspješno završenom Temeljnom snajperskom obukom. Obuka je provedena u cilju usvajanja novih vještina i postupaka specifičnih za snajpersko djelovanje na malim i velikim udaljenostima urbanog okružja, a program je utemeljen na Doktrini obuke OS RH i doktrini snaga za specijalne operacije drugih zemalja, koje imaju iskustva u borbenim misijama u urbanom okružju, odnosno uporabi snajperskih timova - binoma.
Dvadesetodnevna obuka koju provode instruktori snajperizma iz sastava BSD-a u suradnji s Eskadrilom helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sastoji se od unutarnje i terminalne balistike cilja, gađanja u uvjetima smanjene vidljivosti, gađanja pokretnih ciljeva, gađanja ciljeva iz helikoptera, adekvatnog maskiranja, odabira vatrenog položaja i sinkroniziranog gađanja.

 



Vijesti