Protupožarne zračne snage HRZ i PZO-a na vježbi "Herkules 2015"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/herkules_19092015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ D. Filipović

Zračne snage 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH s dva aviona Airtractor AT-802 i jednim helikopterom Mi-8 MTV sudjelovale su danas, 19. rujna 2015. godine, na međunarodnoj vatrogasnoj vježbi "Herkules 2015" na pograničnom pojasu s Republikom Slovenijom, na prostoru kojeg omeđuju mjesta Vele Mune-Žejane-Šapjane-Starod.

Vježbu je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje RH s naglaskom na uvježbavanju procedura u komunikaciji i postupcima žurnih službi Hrvatske i Slovenije. Uz hrvatske zračne snage, na vježbi su bili sudjelovali i pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog crvenog križa, Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije te slovenski timovi iz žurnih službi i vatrogastva.

Zrakoplovna komponenta demonstrirala je gašenje šumskog požara s avionima Airtractor AT-802 na požarištu koji je simuliran na pograničnom području, dok su letačke posade helikoptera Mi-8 MTV pružale potporu u transportu i iskrcaju zemaljskih vatrogasaca, kao i dopremu vatrogasne opreme na požarište te u koordiniranoj akciji spašavanja vatrogasca iz jame.

Osim prikaza zajedničkog rada u gašenju šumskog požara, na vježbi je predstavljeno i rješavanje akcidentne situacije sa zapaljivom tekućinom na graničnom prijelazu Pasjak-Starog, traganje za turistima i njihovo spašavanje, kao i spašavanje ozlijeđenog vatrogasca iz jame, izuzimanje ilegalnih eksplozivnih sredstava iz uništene kuće te vađenje minsko-eksplozivnih sredstava iz jame.

Jedan od pilota Airtractora AT-802 koji je sudjelovao na vježbi satnik Danijel Kos rekao je kako je ovo značajno iskustvo za pilote Airtractora, s obzirom da je ovo njihovo prvo iskustvo rada u međunarodnom okružju. „Važno je bilo uspostaviti dobru komunikaciju i koordinaciju sa svim službama uključenim u konkretnu simuliranu situaciju gašenja šumskog požara na granici dviju država kako bi se sutra u stvarnim požarima gašenje odvijalo brzo, sigurno i učinkovito. Naša brzina i efikasnost bila je presudna jer je trebalo zaustaviti širenje požara prema cisterni napunjenoj s gorivom, naravno u vježbovnim uvjetima“, istaknuo je satnik Kos.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Davor Furčić naglasio je kako su u vježbi imali trostruku ulogu: desantiranje, prijevoz i traganje i spašavanje. “Sve su ovo sposobnosti koje je naša eskadrila razvila i na ovim vježbama prikazujemo tehnike i postupke u pojedinim kriznim situacijama. Tako smo vatrogasce iz Državne intervencijske postrojbe s 20-ak metara visine spuštali iz helikoptera tehnikom „brzog užeta“ jer se radilo o nepristupačnom terenu za slijetanje helikoptera. Sudjelovali smo i u dopremi vatrogasne opreme, a zadnje izvedbe bila su traganje za nestalim turistom te spašavanje ozlijeđenog vatrogasca iz jame tehnikom "fix-line", koju inače koristimo u spašavanju ozlijeđenih osoba sa teško dostupnih terena i planina“, pojasnio je natporučnik Furčić.                                           



Priopćenja