Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Zagrebu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/dan_drzavnosti_09_0_v.jpg

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Zagrebu otpočela je u jutarnjim satima 25. lipnja. Na zagrebačkom groblju Mirogoj predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Luka Bebić i premijer dr Ivo Sanader, te državna, vojna, braniteljska i gradska izaslanstva položili su vijence kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i na druga spomen-obilježja.


Mnogi visoki dužnosnici nazočili su i misi za Domovinu u zagrebačkoj crkvi Svetoga Marka koju je predvodio kardinal Josip Bozanić.

Na Markovom trgu uslijedila je svečana sjednica Vlade Republike Hrvatske. Uz članove Vlade, nazočili su joj i predsjednici Republike i Sabora, koji su se kao i premijer obratili javnosti.
Središnji dio zagrebačkog programa obilježavanja Dana državnosti pripao je svečanom postrojavanju postrojbi OSRH na Trgu bana Josipa Jelačića. Pred najviše državne i vojne dužnosnike, predstavnike braniteljskih udruga i diplomatskog zbora, te pred nekoliko tisuća okupljenih građana Zagreba stupilo je šest postroja pripadnika OSRH, jedan MUP-a, te po prvi puta postroj sastavljen od vojnika oružanih snaga zemalja članica NATO-a. Pod zapovijedanjem zamjenika načelnika GS OSRH, kontraadmirala Zdenka Simičića, na Trg su redom stupili postroj ratnih zastava, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Zapovjedništva za potporu i članica NATO-a. U potonjem su stupali pripadnici OS Hrvatske, Albanije, Belgije, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Turske i SAD.

Nakon postrojavanja uslijedio je prijavak predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku OSRH Stjepanu Mesiću, nakon kojeg se predsjednik obratio okupljenima, kao i cijeloj Hrvatskoj putem radio i TV prijenosa. Osobitu pažnju Mesić je posvetio punopravnom članstvu RH u NATO-u, koje je postignuto zahvaljujući provedenim reformama, ali i potpori hrvatskih građana. “Članstvo već donosi prve koristi za RH, ne samo političke nego i gospodarske”, ustvrdio je predsjednik. Obraćajući se izravno vojnicima, OSRH je okarakterizirao kao profesionalne, motivirane i dobro osposobljene, moderno opremljene, spremne izvršiti sve nacionalne i međunarodne zadaće. Takve OSRH su uz NATO jamci mira i sigurnosti ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu ujedinjenu Europu pa i svijet, zaključio je hrvatski predsjednik.

Nakon govora kratki program zajedno su izveli Orkestar HV-a i Klapa HRM-a, koji su svojim notama zabavljali građane i prije samog postrojavanja.


{videoplaylist}dan_drzavnosti2009{/videoplaylist}

{videoplaylist}audio_vijesti|644|100{/videoplaylist}

 



Priopćenja