Dan državnosti Republike Hrvatske u Vukovaru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vukovar_dd09_v.jpg

U Vukovaru je, u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, svečano 25. lipnja obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti u Vukovaru je, već tradicionalno, održana i svečana promocija polaznika vojnih škola OSRH-a.

Svečanosti su nazočili najviši državni dužnosnici predsjednik Republike Stjepan Mesić, Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, potpredsjednici Sabora i Vlade,  ministar obrane Branko Vukelić i ministri u Vladi , načelnik GS OSRH-a general zbora Josip Lucić te drugi visoki vojni dužnosnici, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga,  vojnodiplomatskog zbora, lokalnih vlasti i Crkve.

Nakon što su predsjednici Republike, Sabora i Vlade položili vijence i zapalili svijeće na Spomen području Ovčara i Memorijalnom groblju Vukovar, središnja svečanost je održana u vojarni 204. vukovarske brigade gdje su svečano postrojeni bili polaznici svih razina izobrazbe Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“. Na svim razinama izobrazbe ukupno je promovirano 322 polaznika među kojima je 16 pripadnika stranih vojski. Među promoviranim polaznicima je i 94 novih mladih poručnika i poručnica od kojih je njih 22 iz projekta kadet. Čestitajući svima na uspješno završenom školovanju ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov je istaknuo kako vjeruje da će svi oni znanjima, sposobnostima i vještinama koje su tijekom školovanja stekli uvelike pridonositi daljnjem razvoju naših Oružanih snaga. Čestitke za Dan državnosti i na uspješno zazvršenom školovanju svima je uputio i načelnik GSOSRH-a general zbora Jospip Lucić istaknuvši kako će Oružane snage Republike Hrvatske i nadalje težiti „maksimalnoj uspješnosti i profesionalnosti u obavljanju svih zadaća u zemlji i međunarodnim misijama u kojima sudjeluju“.

Čestitajući Dan državnosti i uspješan završetak školovanja svim polaznicima vojnih škola ministar obrane Branko Vukelić je istakno da će trajno ostati upamćeno kako su oni svoje školovanje završili u godini u kojoj je Republika Hrvatska postala punopravna članica NATO saveza i to zahvaljujući provođenju brojnih reformi u kojima su Oružane snage imale golemi udio. Kazao je i kako se naše Oružane snage nalaze u intenzivnom procesu modernizacije i opremanja u čemu u  velikoj mjeri sudjeluju hrvatske tvrtke. No, istaknuo je da su u našem obrambenom sustavu najvažniji ljudi, njihovo znanje, sposobnosti i skustvo. „Upravo taj spoj suvremenih znanja i iskustva u čemu Hrvatsko vojno učilište  Petar Zrinski daje svoj nemjerljiv doprinos, čini naše vojnike pravim, istinskim profesionalcima koji su sposobni nositi se sa svim izazovima koje se postavljaju danas pred oružane snage u ovim vremenima kada sigurnost svake zemlje ovisi i o globalnoj sigurnosti,“ kazao je ministar Vukelić.

U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno Dan državnosti je čestitao i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader. Istaknuo je kako proslavom 18 obljetnice povijesne saborske deklaracije o nezavisnosti i ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti ujedno označavamo i punoljetnost Hrvatske države. „Zrelom, ozbiljnom i odgovornom politikom uspjeli smo ostvariti ono o čemu su sanjali mnogi hrvatski naraštaji prije nas. Uspjeli smo stvoriti državu, obraniti našu nazavisnost i teritorijalnu cjelovitost, učvrstiti demokraciju i vratiti Hrvatsku u krug zapadnih zemalja gdje je uvijek i pripadala“ kazao je predsjednik Vlade Sanader istaknuvši kako je  upravo Vukovar simbol hrvatske slobode. Čestitajući polaznicima vojnih škola uspješan završetak školovanja premijer Sanader je istaknuo i kako su kroz školovanje i usavršavanje dobili znanja potrebna za njihovu profesiju no povrh toga „učvrstili ste i obnovili pobjednički duh koji Hrvatska vojska baštini od svojih prvih dana. Pobjednički duh koji je u značajnom dijelu iskaljen upravo ovdje u Vukovaru u najtežim trenucima obrane Domovine“ kazao je predsjednik Vlade. Ukazujući na  značaj ulaska Republike Hrvatske u NATO savez, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader je kazao kako je „podizanjem hrvatskog barjaka u središtu NATO-a u Briselu Hrvatska učvrstila svoju državnost i svoju sigurnost“.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić čestitajući Dan državnosti podsjetio je na povijest stvaranja hrvatske države koja je, istaknuo je, danas postala uvaženim članom međunarodne zajednice. „Vukovar je grad koji najbolje može svjedočiti o svim patnjama i stradanjima tijekom Domovinskog rata“ kazao je predsjednik Sabora te dodao kako je održavanje promocije vojnih škola u Vukovaru „čin odavanja počasti ovom gradu, svim njegovim braniteljima i svim hrvatskim braniteljima“. Istaknuo je i kako je Domovinski rat vrelo iz kojeg polaznici vojnih škola mogu crpiti mnoga praktična znanja, te je sve pozvao da im Domovinski rat bude i vrelo iz kojeg mogu crpiti i vjernost i privrženost idealima slobode i domoljublja.

Upućujući svima čestitke povodom Dana Državnosti te čestitajući polaznicima svih škola uspješni završetak izobrazbe predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH-a Stjepan Mesić je istaknuo kako vjeruje da će upravo novi naraštaji vojnih škola pred kojima stoje odgovorne dužnosti u OS „svoje vojne karijere posvetiti traženju i pronalaženju najprihvatljivijih rješenja. Da ćete dijalogom nastojati riješiti sve nesporazume. Da nećete dozvoliti da se Ovčara ikada ponovi“. Istaknuo je i kako su kroz 18 godina svog postojanja hrvatske oružane snage stekle neželjeno ratno iskustvo, prošle nužne reformske procese te kako su danas sposobne nositi se s izazovima modernog doba. To je, napomenuo je, potvrdio i ulazak Republike Hrvatske u NATO savez. Napomenuo je i kako se danas svaka djelatna vojna osoba u određenoj mjeri odriče udobnosti modernog života, svaki vojnik, dočasnik i časnik svoj život i zdravlje izlaže različitim oblicima opasnosti, što mora biti prepoznato i vrjednovano. „Raduje me činjenica da motivacije za vojni poziv ne nedostaje“ kazao je predsjednik Mesić. Ukazao je i na značaj povezivanja vojnog sa civilnim sustavom izobrazbe kao i cjeloživotnog obrazovanja bez čega nema efikasnog oblika upravljanja i razvoja ljudskih potencijala.

U sklopu svečanosti uručene su diploma polaznicima 11. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ i 13. naraštaja kadeta pilota kojima je predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH-a Stjepan Mesić uručio i ukaz o prvom časničkom činu.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti u Vukovaru u jutarnjim satima je izaslanstvo škola HVU-a položilo vijenac i zapalilo svijeću na spomen području Ovčara i Memorijalnom groblju, u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa zahvalnica te je održan i svečani mimohod nakon kojeg je položen vijenac kod Križa na Dunavu.

br />Video vijesti

{videoplaylist}dan_drzavnosti2009{/videoplaylist}

Audio

{videoplaylist}audio_vijesti|644|100{/videoplaylist}

    Dan državnosti RH u Vukovaru

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_7.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_9.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_18.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_19.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_20.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_21.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_22.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_23.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_24.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/dan-dravnosti-republike-hrvatske-u-vukovaru/vukovar_dd09_25.jpg


Priopćenja