Pripadnici ZSS-a završili tečaj za obuku vodiča i službenih pasa

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/04/20200424-obuka-psi-1024x683.jpg
Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga završili Tečaj za obuku vodiča i službenih pasa | Foto: HV

S obzirom na zadaće koje se stavljaju pred postrojbu, psi koji će biti u sastavu ZSS-a, utrenirani su za zaštitno tragačke te dvostruke namjene

U obučnom centru vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ u Dugom Selu od 21. listopada 2019. godine do 24. travnja 2020. godine proveden je Tečaj za obuku vodiča i službenih pasa kojeg su završili i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga

Sukladno ustroju Zapovjedništva specijalnih snaga, a u cilju povećanja interoperabilnih sposobnosti postrojbe, ustrojena je Desetina službenih pasa K9.

S obzirom na zadaće koje se stavljaju pred postrojbu, psi koji će biti u sastavu ZSS-a, utrenirani su za zaštitno tragačke te dvostruke namjene (zaštitna i detekcija eksploziva), a radi se o pasminama njemački i belgijski ovčar.

Na završnom ispitu koji je održan 24. travnja 2020. godine, pripadnici ZSS-a uspješno su prošli ispit koji se sastoji od pismenog i praktičnog dijela te tako potvrdili da su osposobljeni za samostalnu provedbu zadaća koje zahtjevaju uporbu službenih pasa.

Obuka je provodena u Obučnom centru vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ koji je u sastavu Središta za obuku Vojne policije „Bojnik Alfred Hill“, Pukovnije Vojne policije.

Cilj tečaja koji se sastoji iz teorijskog i praktičnog dijela je obučiti i uvježbati vještine i sposobnosti za provedbu poslova i zadaća vodiča te pouzdanu i sigurnu operativnu uporabu službenih pasa.

Isto tako, u periodu od sedam mjeseci potrebno je razviti i osobnu odgovornost vodiča kao i brigu o službenim psima, stalno kondiciranje i održavanje učinkovitosti sposobnosti pasa kroz propisana programska područja.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga završili Tečaj za obuku vodiča i službenih pasa | Foto: HV

Objava Pripadnici ZSS-a završili tečaj za obuku vodiča i službenih pasa pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti