Pripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/06/2024-06-19-cax-fenix-24-1024x683.jpg
Pripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbu | Foto: OSRH

U Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" provedena je računalna vježba u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. pješačke pukovnije pričuvnog sastava HV-a

U Simulacijskom središtu Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” (ZOD), u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu, proteklog tjedna provedena je osmodnevna računalna vježba pričuvnih postrojbi Hrvatske vojske pod nazivom “CAX Feniks 24”.

Cilj vježbe bio je kroz simulaciju defanzivnih taktičkih aktivnosti uvježbati proces vojnog odlučivanja i rada u stožeru zapovjednog mjesta na simulacijskom sustavu JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) kao i sposobnosti integracije borbenih funkcija tijekom provedbe simuliranih obrambenih aktivnosti.

Ključno osoblje i pričuvni sastav 1. pješačke pukovnije Zagreb, pod zapovijedanjem pukovnika Damira Filkovića, bilo je u ulozi primarne obučne skupine. Njima su se u stožeru vježbe priključili pripadnici pet pješačkih i 2. topničko-raketne pukovnije te pričuvne postrojbe borbene potpore Inženjerijske, Topničko-raketne i Pukovnije protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske.

Zapovjednik Simulacijskog središta ZOD-a brigadir Radovan Palmović izrazio je veliko zadovoljstvo visokim odazivom pričuve na računalnu vježbu od gotovo 90 posto: “Ovo je svakako potvrda da je naš pričuvni sastav svjestan potrebe za uvježbavanjem”.

Vježba “CAX Feniks 24” je četvrta u nizu računalno poduprtih vježbi s pričuvnim pukovnijama.

Za razliku od dosadašnjih vježbi u kojima su sudjelovale djelatne jezgre pješačkih pukovnija ove godine u vježbi su po prvi puta sudjelovali i aktivni i pričuvni pripadnici 1. pješačke pukovnije.

Brigadir Željko Marinov, direktor vježbe i načelnik Odjela za obuku i doktrinu zapovjedništva ZOD naglasio je kako motiviranost, znanje i odgovornost pričuvnih časnika i dočasnika u sinergiji s djelatnom jezgrom u ovom obučnom ciklusu i provedbi vježbi je u potpunosti potvrdila da ova postrojba bez obzira na svoju pričuvnu komponentu u potpunosti može planirati i provoditi zadaće u sklopu svoje misije i učinkovito izvršavati dodijeljene zadaće.

“Radim u privatnom sektoru za multinacionalnu kompaniju s tri tisuće zaposlenih, no čast mi je bila, odazvati se kao pričuvnik pozivu za sudjelovanje u vježbi Hrvatske vojske. Odgojen sam tako da se Domovini treba služiti”, kazao je pričuvni natporučnik Ivica Vidaković kojem je ovo drugi put da sudjeluje u obuci pričuve.

Pričuvni nadnarednik Kristijan Frljak rekao je kako je gotovo 30 godina djelatna vojna osoba te kako se rado odazvao ovom mobilizacijskom pozivu.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam mogao nazočiti zajedničkom radu djelatnog sastava i nas pričuvnika. Radili smo rame uz rame i vjerujem da su neki obučni ciljevi i postignuti”, izjavio je nadnarednik Frljak.

Vježbi je prethodio višemjesečni planski proces tijekom kojeg su pomno planirani svi detalji vezani uz koncept, potporu i cjelokupnu organizaciju vježbe.

Ovakvo uvježbavanje omogućuje jačanje ukupnih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske jer se, pored aktivnog sastava, NATO standardima i najnovijim tehnologijama koriste i pripadnici pričuvnih postrojbi kako bi mogli učinkovito izvršavati dodijeljene zadaće.

Časnik za provedbu vježbe bio je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Dražen Batrnek, a direktor vježbe bio je načelnik Odjela za obuku i doktrinu Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadir Željko Marinov. Upravljački element vježbe čine pripadnici Simulacijskog središta i zapovjedništva ZOD-a.

Objava Pripadnici zapovjedništva 1. pješačke pukovnije proveli računalnu vježbu pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53801928519_2529c5cc19_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53801840018_78caff7003_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53801928514_d5c20e81e8_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53801928509_76a909d2a1_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53802028270_b391e62a23_o.jpg


Vijesti