Pripadnici sastavnice 20. HRVCON-a posjetili Zagrebačku džamiju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/djamija_24072012_v.jpg

U sklopu pripreme za odlazak u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu pripadnici sastavnice Gardijske motorizirane brigade u sklopu 20. HRVCON-a posjetili su u ponedjeljak, 23. srpnja, Zagrebačku džamiju.

Nakon dugogodišnje suradnje s dosadašnjim predavačem prof. dr. Azizom ef. Hasanovićem koji je početkom srpnja izabran za novog čelnog čovjeka Islamske zajednice u Hrvatskoj te je naslijedio dosadašnjeg muftiju Ševku ef. Omerbašića, Islamska zajednica je imenovala novog suradnika za pripremu pripadnika OSRH za odlazak u mirovne misije i suradnju s MORH-om.
Riječ je o mr. sc. Mirzi ef. Mešiću imamu u Zagrebačkoj džamiji i magistru Međunarodnih odnosa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Domaćin je pripadnike mirovne misije dočekao ispred novootvorenog memorijalnog centra za poginule muslimane tijekom Domovinskog rata. Naime, tijekom lipnja ove godine je ispred Zagrebačke džamije, u novouređenom gradskom parku, u prisutnosti  više tisuća ljudi svečano otvoren memorijalni kompleks u znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na više od 1.100 muslimana koji su svoje živote dali u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu od 1991.- 1995. godine.  Izgradnju memorijalnog parka i spomen-obilježja, koji se prostiru na 11.000 kvadrata,  inicirali su Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i Islamska zajednica u Hrvatskoj, a najveći doprinos u realizaciji ovog projekta dali su Vlada RH, odnosno Ministarstvo branitelja i Grad Zagreb. U sklopu memorijalnog kompleksa dominira spomenik izveden u kamenu te 28 tamnosivih mramornih ploča na kojima su po abecednom redu uklesana imena svih Bošnjaka koji su svoj život dali u obrani Hrvatske.

Nakon obilaska memorijalnog centra posjet je nastavljen predavanjem u džamiji i ulaskom u molitveni dio džamije uz niz korisnih primjera i informacija vezanih uz muslimanske običaje i plemensku tradiciju afganistanskog naroda.

Na koncu predavanja domaćinu se obratio voditelj sastavnice satnik Bruno Marković izražavajući zahvalnost domaćinu na sadržajnom i zanimljivom predavanju.



Vijesti