Pripadnici Hrvatske vojske na vojnom natjecanju u Minnesoti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/best-warrior-minnesota-2-1024x731.jpg
Best Warrior Competition je godišnje natjecanje u organizaciji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država koje se održava od 2002. godine u cilju promoviranja važnosti uloge vojnika i dočasnika. | Foto: Odjel odnosa s javnošću Nacionalne garde Minnesote i OSRH

Hrvatska vojska je sudjelovala u natjecanju Best Warrior Competition 2021. koje se održalo od 8. do 11. travnja 2021. u kampu Ripley u Minnesoti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Best Warrior Competition je godišnje natjecanje u organizaciji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država koje se održava od 2002. godine u cilju promoviranja važnosti uloge vojnika i dočasnika. Tradiciju ovog natjecanja održava i Nacionalna garda Minnesote, a od ove godine poprimilo je i međunarodni karakter.

Uz američke vojnike, po prvi puta natjecali su se i pripadnici Hrvatske vojske: pripadnik Obavještajne pukovnije narednik Ivo Bašić, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade skupnik Eugen Zorić i pripadnik Bojne NBKO skupnik Eddie Gubić, a pratio ih je provedbeni dočasnik u Uredu prvog dočasnika OSRH časnički namjesnik Tihomir Slanac.

Tijekom natjecanja testiraju se spremnost i sposobnosti natjecatelja kroz provjere tjelesne spremnosti, pismene ispite, simulacije urbanog ratovanja i druge vojničke zadaće. Najbolji vojnik i dočasnik godine dobivaju prestižne počasti i novčane nagrade kao priznanje za svoja postignuća te predstavljaju kopnenu vojsku Sjedinjenih Američkih Država na posebnim događanjima tijekom cijele godine.

Pobjednici natjecanja u kategorijama vojnika i dočasnika sudjeluju na regionalnom, a zatim i na saveznom natjecanju Best Warrior Competition.

Trojica pripadnika Hrvatske vojske natjecala su se uz potpuno iste uvjete kao i pripadnici Nacionalne garde Minnesote. Uz tipično vojničke zadaće kao što su kvalifikacijska i situacijska gađanja iz puške i pištolja, dnevna i noćna orijentacija, hodnja na 20 kilometara pod punom ratnom opremom, prelazak preko pješačkih prepreka, rastavljanje i sastavljanje naoružanja, radio komunikacija, reakcije na nailazak improviziranih eksplozivnih naprava, pružanje prve pomoći i MEDEVAC, svi natjecatelji izlaze i na ispit općeg vojnog znanja te pišu esej na zadanu temu. Uz sve navedeno svakom natjecatelju ocijenjen je vojnički izgled i ponašanje.

U ukupnom poretku, pripadnici Hrvatske vojske zauzeli su drugo, treće i peto mjesto, čime su još jednom pokazali spremnost pripadnika Hrvatske vojske i konkurentnost na međunarodnim natjecanjima.

Objava Pripadnici Hrvatske vojske na vojnom natjecanju u Minnesoti pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti