Pripadnici 9. HRVCON-a Resolute Support u posjetu džamiji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/06/djamia_08062018_v.jpg
Foto: MORH / D. Štimac

Pripadnici 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) predvođeni natporučnicom Jasminom Vrgoč, u sklopu priprema za odlazak u mirovnu misiju Resolute Support u Afganistanu, posjetili su u četvrtak, 7. lipnja 2018., zagrebačku džamiju gdje im je održano predavanje o islamu.\r\n\r\nPredavanje je održao Nermin ef. Botonjić, tajnik Islamske zajednice i koordinator za suradnju s MORH-om, a obuhvaćeno je više tematskih cjelina od kojih su najvažnije temelji islama, plemenski ustroj i običajno pravo u Afganistanu, povijest i mentalitet domicilnog stanovništva te razlike između sunitskog i šijitskog poimanja islama.\r\n\r\nTom prigodom, budući zapovjednik 9. HRVCON-a brigadir Dražen Ressler zahvalio je Islamskoj zajednici na dugogodišnjem angažmanu u pripremama pripadnika Oružanih snaga RH za odlazak u mirovne misije, naglasivši kako će predavanja posebno koristiti pripadnicima 9. HRVCON-a tijekom obavljanja redovitih zadaća u mirovnoj misiji.\r\n\r\nNakon predavanja, pripadnici 9. HRVCON-a obišli su Islamski centar i molitveni dio džamije, gdje su se upoznali sa sakralnim djelom džamije te osnovama ponašanja prigodom ulaska u džamiju.\r\nVeć tradicionalno, u sklopu priprema za odlazak hrvatskog kontingenta u NATO misiju "Odlučna potpora" u Afganistanu za pripadnike OSRH organizira se posjet džamiji i predavanje. Ovakva suradnja s Islamskom zajednicom pokazala se vrlo korisnom i postala je sastavni dio priprema naših vojnika.



Predavanje je održao Nermin ef. Botonjić, tajnik Islamske zajednice i koordinator za suradnju s MORH-om, a obuhvaćeno je više tematskih cjelina od kojih su najvažnije temelji islama, plemenski ustroj i običajno pravo u Afganistanu, povijest i mentalitet domicilnog stanovništva te razlike između sunitskog i šijitskog poimanja islama.

Tom prigodom, budući zapovjednik 9. HRVCON-a brigadir Dražen Ressler zahvalio je Islamskoj zajednici na dugogodišnjem angažmanu u pripremama pripadnika Oružanih snaga RH za odlazak u mirovne misije, naglasivši kako će predavanja posebno koristiti pripadnicima 9. HRVCON-a tijekom obavljanja redovitih zadaća u mirovnoj misiji.

Nakon predavanja, pripadnici 9. HRVCON-a obišli su Islamski centar  i molitveni dio džamije, gdje su se upoznali sa sakralnim djelom džamije te osnovama ponašanja prigodom ulaska u džamiju.

Već tradicionalno, u sklopu priprema za odlazak hrvatskog kontingenta u NATO misiju "Odlučna potpora" u Afganistanu za pripadnike OSRH organizira se posjet džamiji i predavanje. Ovakva suradnja s Islamskom zajednicom pokazala se vrlo korisnom i postala je sastavni dio priprema naših vojnika.



Vijesti