Pripadnici 2. HRVCON-a posjetili Zagrebačku džamiju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/04/djamia_18042019_v.jpg
Foto: MORH

U sklopu priprema za odlazak u mirovnu operaciju NATO misija Irak (NMI) pripadnici 2. HRVCON-a NMI (NATO mission Iraq) posjetili su u srijedu, 17. travnja 2019. godine Zagrebačku džamiju gdje im je imam Mirza ef. Mešić, održao predavanje o osnovama islamske religije, jezika, kulture i običaja naroda u Republici Irak.

Prije početka predavanja nazočnima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija, Aziz ef. Hasanović, koji je pozdravio pripadnike Hrvatske vojske te istaknuo zadovoljstvo zbog dugogodišnje suradnje s Ministarstvom obrane.

Na početku predavanja, imam u zagrebačkoj džamiji i koordinator za suradnju Islamske zajednice u Hrvatskoj i MORH-a, Mirza ef. Mešić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s MORH-om u sklopu priprema pripadnika Oružanih snaga RH za odlazak u međunarodne mirovne misije i operacije. 

Posebno je istaknuo kako Islamska zajednica i on osobno, uvijek ističu uvažavanje i ljudski odnos sa svima koje susreću u mirovnim misijama.

Predavač se poglavito osvrnuo na trenutnu situaciju u Iraku, a govorilo se i običajnom pravu i šerijatskom zakonu te su naznačena pravila ponašanja s domicilnim stanovništvom s kojima će hrvatski vojnici svakodnevno surađivati u sklopu svojih redovitih zadaća.

Već tradicionalno, u sklopu priprema za odlazak u međunarodne misije Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu i NATO operaciju potpore miru u Republici Kosovo (Kosovo Force - KFOR) pripadnici OS RH i MORH-a redovito posjećuju Zagrebačku džamiju. 

Odlukom Hrvatskog sabora od 31. listopada 2018. godine potonjim misijama pridružena je nova neborbena misija u Iraku pod nazivom NATO misija Irak (NMI). Riječ je o neborbenoj, obučnoj misiji koja provodi obuku i aktivnosti izgradnje kapaciteta Iračkih snaga sigurnosti.

Osnovni cilj posjeta je kroz predavanje i odgovore na pitanja približiti pripadnicima OS RH način života, vjerske i kulturne običaje, te ih upoznati s tradicijom i poviješću domicilnog stanovništva.

Ova nova misija angažira nekoliko stotina NATO instruktora i nadograđuje obuku i napore izgradnje sposobnosti koje su dostignute u Iraku kroz NATO inicijativu obuke i izgradnje kapaciteta za Irak od 2017. godine.

Republika Hrvatska sudjelovanjem u ovoj misiji, pridonosi naporima međunarodne zajednice u izgradnji stabilnosti Iraka, jačajući sposobnosti iračkih institucija i sigurnosnih snaga u postizanju srednjoročne i dugoročne stabilizacije i sigurnosti.

Vijesti