Prevrtanje helikoptera ANA-e tijekom provedbe redovne zadaće

Tijekom provedbe redovne zadaće u međunarodnoj operaciji ISAF u Afganistanu, danas, u srijedu 15. lipnja 2011. u 9.05 sati po hrvatskom vremenu došlo je do prevrtanja helikoptera ANA-e (Afganistanske narodne armije) u kojem su se nalazila i dva pripadnika 17. hrvatskog kontigenta (HRVCON) – pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Obojica pripadnika OSRH (dočasnik i časnik) su sa još dvoje putnika iz helikoptera odmah pregledani u američkoj vojnoj bolnici u bazi na istoku Afganistana. Kod dočasnika je ustanovljena lakša ozljeda noge (vanjska ogrebotina na koljenu), dok kod časnika nisu ustanovljene ozljede. Obojica naših pripadnika su nakon pregleda otpušteni iz bolnice, a tijekom dana će biti prebačeni u matičnu bazu u Kabulu gdje će nastaviti s provedbom redovitih zadaća.

Do prevrtanja helikoptera ANA-e, kojim je upravljao pilot pripadnik ISAF iz države članice NATO-a, došlo je tijekom slijetanja u ISAF bazu na istoku Afganistana između Kabula i Jalalabada, a u istom se nalazilo pet pripadnika snaga ISAF-a, tri pripadnika ANA-e i prevoditelj. O uzrocima pada Ministarstvo obrane će u narednom razdoblju izvijestiti po zaprimanju istih od strane ISAF-a.Priopćenja