Prenosimo s web stranica HINE

Izvješće inspekcijskog nadzora NATO-ove vježbe "Noble Midas 07"

ZAGREB, 8. studenog 2007. (Hina) - Nadzorom objekata Oružanih snaga RH prije i nakon održavanja NATO-ove vojne vježbe "Noble Midas 07" nisu pronađene nikakve nepravilnosti, a konačni rezultati analize uzoraka tla i vode očekuju se do 15. studenoga, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


Nadzor su proveli inspekcija zaštite okoliša tog ministarstva, Inspektorat obrane i Služba za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša Ministarstva obrane. Analizu uzoraka tla provodi Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba, a analizu vode Institut Ruđer Bošković u Zagrebu.
Ministarstvo navodi da je nadzor obavljen na objektima Oružanih snaga RH vezano uz vojnu vježbu "Noble Midas 07", koja se održala od 1. do 12. listopada 2007. na području srednjeg Jadrana, uključujući vojarnu Knez Trpimir - zračna baza Divulje, vojarnu Sveti Nikola - ratna luka Lora, poligon Bralovac (Crvena zemlja) kod Knina i poligon Eugen Kvaternik kod Slunja. Nadzor je obavljen prije (od 24. do 28. rujna) i nakon vježbe (od 16. do 19. listopada), navodi Ministarstvo.
Na vojnom poligonu Bralovcu upotrebljavalo se isključivo manevarsko streljivo. Vojni poligon Eugen Kvaternik kod Slunja koristio se u prvom dijelu vježbe za uvježbavanje bojnog gađanja pješačkim oružjem, na način kao i za uvježbavanje postrojbi HV-a. Djelatnici zagrebačke tvrtke Geotehnički Studio d.o.o. ponovili su uzimanje uzoraka vode i tla s približno istih lokacija kao i tri tjedna ranije.
Na području ciljeva ručnog protuoklopnog naoružanja Koturevo uzeto je ukupno 120 kompozitnih uzoraka tla, na istim lokacijama gdje su uzeti i prije vježbe. Na području ciljeva pješačkog naoružanja u Močilima i iznad vrela rijeke Mrežnice te na području Grkovića uzeto je više uzoraka tla. Uzeta su ukupno 24 uzorka vode - po osam s vrela rijeke Mrežnice, ispod Novakovića mosta i Čičina mosta.
U priopćenju se navodi da je tijekom nadzora zračne baze Divulje i ratne luke Lora pregledana dokumentacija, odnosno evidentirani su vrsta, količina i tokovi otpada koji se generiraju u nadziranim vojnim objektima prilikom redovnog korištenja HV-a. Prostor vojarne u Divuljama bio je predviđen dijelom za potrebe kopnenih i pomorskih snaga NATO-a, a nadzorom je utvrđeno da se od predviđenog nije odstupilo. (Hina) pp/xbma ydm

Priopćenja