Prenosimo iz dnevnog tiska

Vjesnik
12.11.2007.
NATO I RH
Još (samo) pozivnica
MILE FRANIČEVIĆ

Stručnjaci Saveza obavili su političke i obrambene konzultacije, a prve naznake govore da će njihova izvješća o hrvatskom napretku biti itekako pozitivno intonirana

Hrvatska je sve bliže punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Idući summit održat će se u travnju 2008. godine, a sve više signala upućuje na zaključak da bismo upravo skup u Bukureštu mogli pamtiti po savezničkom pozivu Hrvatskoj. U međuvremenu, obrambeni sektor velikim koracima grabi naprijed. Dovršavaju se najvažnije reforme, a nakon više od desetljeća »posta«, počelo je uređenje vojarni i poligona, kupnja nove vojne tehnike i uvođenje koncepta isključivo profesionalnih vojnika.


Sve te promjene, svi ti novi projekti, razlog su pohvalama koje za provedeni preustroj dobiva ponajprije Hrvatska vojska. Nikako se, dakako, ne smije zaboraviti ni doprinos stabilizaciji Afganistana, misija HV-a u ISAF-u, operaciji koja je odavno neizostavna tema gotovo svih hrvatskih susreta s dužnosnicima NATO-a.
Kada je Hrvatska u pitanju, optimizma zato ne manjka ni u Bruxellesu ni u Zagrebu. Osjetilo se to i prošli tjedan. U MORH-u su boravili, najprije NATO-ov stručni tim MAP/PARP, a potom i stalna predstavnica SAD-a pri NATO-u, veleposlanica Victoria Nuland.
Stručnjaci Saveza obavili su političke i obrambene konzultacije, a prve naznake govore da će njihova izvješća o hrvatskom napretku biti itekako pozitivno intonirana. Komplimente na račun HV-a nije štedjela ni američka veleposlanica. Nakon sastanka u MORH-u, i ona je pohvalila naš angažman u misiji ISAF, posebno istaknuvši osjetan napredak reformi HV-a.

Najkraće, nikad tako jasno i nedvosmisleno kao prošli tjedan nije se čulo da naš obrambeni sektor nije segment koji bi bio prepreka hrvatskoj pozivnici na summitu u Bukureštu. Najveća je to potvrda da MORH i Oružane snage godinama rade odličan reformski posao. Da uspješno odgovaraju i najtežim izazovima. Početak se dogodio onog dana kada se Hrvatska prestala opterećivati datumima. Onog trenutka kada su se MORH i HV prestali baviti prognozama; kada su se okrenuli sebi i kada su zauzeli jasan stav da obrambene reforme moramo provesti najprije radi nas samih, a onda i zato što želimo biti odgovorna saveznica i članica NATO-a. Bio je to, uz smanjenje veličine HV-a, najznačajniji reformski zaokret.

On nas je doveo do toga da danas sa sigurnošću možemo tvrditi da će Hrvatska kad-tad biti članica NATO-a. Možemo to jer vidimo da naša zemlja već sada radi na takav način. Ostaje joj još (samo) - pozivnica Saveza.

Vijesti