Amerikancima prezentirane mogućnosti za obnovu u istočnoj Slavoniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/gunja_08072014_v.jpg
Foto: MORH /J. Kopi

Predstavnici Zapovjedništva američkih snaga za Europu (EUCOM), američkog veleposlanstva i Nacionalne garde Minnesotte su danas, 8. srpnja 2014., uz pratnju pripadnika OS RH obišli poplavljena područja istočne Slavonije, gdje su im prezentirani projekti koje bi u budućnosti Američko zapovjedništvo za Europu moglo potpomagati.


Tom prilikom predstavnici općine Drenovci predstavili su projekt višenamjenskog doma u Rajevu Selu, čiju bi drugu fazu izgradnje trebala u idućoj godini preuzeti američka vojska. „Danas su pripadnici američke vojske kao naši partneri došli pogledati objekt koji bi mogao ući u program humanitarne pomoći za izgradnju u zemljama partnerima“, istaknuo je pukovnik Zoran Lipovšćak, načelnik Odjela za planiranje i međunarodnu suradnju Zapovjedništva HKoV-a.


Također, tom su prigodom obišli i prostore Udruge za djecu s posebnim potrebama Zvjezdice u Gunji, koji je teško oštećen u poplavama, a na čijoj obnovi od prošlog tjedna rade pripadnici Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Projekt se financira iz sredstava prikupljenih u akciji pokrenutoj na razini OSRH za pomoć poplavljenim područjima. Prema bojniku Goranu Zubaku, zapovjedniku Inženjerijske bojne, radovi bi trebali biti gotovi do kraja rujna.


Nedaleko doma za djecu, u prostorima džamije u Gunji, nalazi se pučka kuhinja u kojoj pripadnici Bojne za logističku potporu ZZP-a obučavaju djelatnike iz javnih radova i pomažu im u kuhanju za stanovnike koji su u poplavama ostali bez gotovo sve imovine.



Vijesti