Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Buljević u Afganistanu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/rs_20052016_v.jpg
Foto: Ured predsjednice RH/ D. Opačak

Povodom dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Josip Buljević posjetili su pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Mazar-e-Sharifu i Kabulu u Afganistanu.

U Mazar-e-Sharifu predsjednicu i ministra dočekali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadir Krešimir Tuškan i zapovjednik 4. HRV CON-a brigadir Mato Matanović.

Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović i ministru obrane Josipu Buljeviću poželio je dobrodošlicu i zapovjednik Zapovjedništva za savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-North) njemački brigadni general  Hartmut Renk, koji ih je s članovima stožera upoznao s radom i situacijom u području odgovornosti.
 
Pripadnici kontingenta su tijekom susreta, predsjednicu i ministra obrane upoznali sa zadaćama koje obavljaju u misiji. 
„Ovaj posjet pripadnicima 4. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora događa se uoči dvadeset i pete obljetnice Oružanih snaga i to je jedan od povoda susreta s hrvatskim vojnicima koji ovdje u Afganistanu daju svoj doprinos u borbi protiv terorizma. Ova misija nastavak je operacije ISAF. O budućnosti misije Odlučna potpora vodit ćemo, i ovdje u Afganistanu, razgovore s našim saveznicima i predstavnicima koalicije“,  rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar –Kitarović.

Ministar obrane je istaknuo kako smo ponosni što je hrvatski vojnik u misiji prepoznat kao odgovoran i pouzdan saveznik. „Hrvatski doprinos misiji cijenjen je i od saveznika, ali i od Afganistanaca, u što smo se mogli uvjeriti tijekom sastanaka s dužnosnicima u TAAC-Northu. Ovaj posjet predstavlja početak obilježavanja dvadeset i pet godina naših Oružanih snaga. Došli smo našim pripadnicima pružiti potporu u obavljanju njihovih zadaća“, rekao je ministar Buljević.

Četvrti hrvatski kontingent u misiji Odlučna potpora broji 103 pripadnica i pripadnika OS RH, a u njegovom sastavu nalazi se i 22 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Težište njihovog djelovanja je savjetovanje pripadnika afganistanske vojske i policije. U TAAC-u-North u kojem se nalazi glavnina 4. HRV CON-a djeluju pripadnici devetnaest nacija.

    Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Buljević u Afganistanu

    Foto: Ured predsjednice RH/ D. Opačak

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-grabar-kitarovic-i-ministar-buljevic-u-afganistanu/dsc_0319.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-grabar-kitarovic-i-ministar-buljevic-u-afganistanu/dsc_0198.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-grabar-kitarovic-i-ministar-buljevic-u-afganistanu/dsc_0212.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-grabar-kitarovic-i-ministar-buljevic-u-afganistanu/dsc_0256.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-grabar-kitarovic-i-ministar-buljevic-u-afganistanu/dsc_0289.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predsjednica-grabar-kitarovic-i-ministar-buljevic-u-afganistanu/rs_20052016_6.jpg


Priopćenja