Predsjedavajući Vojnog odbora EU u MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/kostarakos_27102017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom primili su u petak, 27. listopada 2017. predsjedavajućeg Vojnog odbora Europske unije, generala zbora Mikhaila Kostarakosa.
Na sastanku se razgovaralo o aktualnim inicijativama Europske unije usmjerenim na jačanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju i mogućnosti koje ista nudi za države članice u kontekstu istraživanja, razvoja sposobnosti i jačanja europske obrambene industrije.

Ministar Krstičević tom je prilikom naglasio važnost uspostave modela strukturirane suradnje koja počiva na načelima uključivosti, komplementarnosti s NATO-om te pravu država članica na samostalno odlučivanje. Istaknuo je kako Republika Hrvatska ima pozitivna očekivanja od mogućnosti koje se nude kroz različite europske mehanizme i za hrvatsku obrambenu industriju. U tom kontekstu naveo je primjer hrvatskog vojnika na zadaćama u Afganistanu, koji je od nedavno u potpunosti opremljen hrvatskim proizvodima.

Govoreći o pripremama Republike Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije, ministar Krstičević je naglasio kako je Ministarstvo obrane započelo s pripremnim aktivnostima te da je ovo velik izazov, ali i prilika za dodatno snaženje pozicije Republike Hrvatske u području europske sigurnosti i obrane.

Predsjedavajući Vojnog odbora, general zbora Mikhail Kostarakos također se osvrnuo na napore koje Europska unija trenutno poduzima u području sigurnosti i obrane te je tom prilikom zahvalio Hrvatskoj na njezinom doprinosu, uključujući kroz znanje i iskustvo koje može podijeliti s drugim državama članicama u ovom području.

Naglasio je kako postojeće inicijative trebaju biti uključive i ambiciozne te da su u zadnjih godinu dana napravljeni veliki pomaci u tom smjeru. Kao pozitivan primjer istaknuo je nedavnu uspostavu strukture za planiranje i provođenje vojnih operacija s neizvršnim mandatom u okviru Vojnog stožera EU-a.

Vojni odbor Europske unije (EUMC) osnovan je Odlukom Vijeća Europske unije od 22. siječnja 2001. Riječ je o najvišem vojnom tijelu u okviru Vijeća. EUMC vodi sve vojne aktivnosti u okviru EU-a, posebno planiranje i izvršavanje vojnih misija i operacija u skladu sa zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom (ZSOP) te razvoj vojnih sposobnosti. Također, pruža vojne savjete Političkom i sigurnosnom odboru (PSO) te daje preporuke u pogledu vojnih pitanja. EUMC čine načelnici stožera država članica, koje redovito zastupaju njihovi stalni vojni predstavnici. Ima stalnog predsjedatelja koji se bira na sastanku EUMC-a na razini načelnika stožera, a imenuje ga Vijeće.


Vijesti