Predavanje o islamu za pripadnike 16. HRVCON-a KFOR

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zemunik_04062014_v.jpg
Foto: OSRH

Zapovjedništvo HRZ-a i PZO-a u suradnji sa Samostalnom službom za odnose s javnošću i izdavaštvo organiziralo je 4.lipnja predavanja za pripadnike 16.HRVCON-a KFOR u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik Donji.

Predavanje je održao tajnik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Nermin ef. Botonjić, u pratnji djelatnika SOJI-a Mirka Ćosića. Zapovjednik Središta brigadir Dragan Oljica zahvalio se na dugogodišnjem angažmanu Islamske zajednice u pripremama hrvatskih vojnika za odlazak u mirovne misije, napose u Afganistan i na Kosovo.

Na početku predavanja efendija Botonjić je istaknuo kako mu je osobito zadovoljstvo boraviti među pilotima HRZ-a i PZO-a, koji svojim angažmanom sudjeluju u tako humanoj i važnoj misiji KFOR na Kosovu. „Ako želimo upoznati nekog pojedinca ili narod, osobito je važno, između ostalog, upoznati se s njegovom vjerom i tradicijom“, naglasio je Botonjić. Tijekom predavanja sustavno je obradio temelje islama te osobito istaknuo specifičnosti domicilnog stanovništva, kao i komplementarnosti vjere i tradicije s osvrtom na neke povijesne konotacije.
Zapovjednik 16. HRVCON-a KFOR bojnik Krešimir Abramović zahvalio je predavaču na zanimljivim i sadržajnim predavanjima, koja su pokazala kako je uz pilotske i vojničke vještine nužno usvajati i dodatna znanja. "Imali smo priliku čuti više zanimljivih informacija, koje će nam itekako dobro doći u svakodnvenim sitacijama koje nas očekuju u redovitim zadaćama tijekom misije", zaključio je bojnik Abramović.
Nakon predavanja efendija Botonjić susreo se s polaznicima međunarodne vojne obuke iz Sultanata Omana, koji se školuju za vojne pilote. Polaznici iz Omana izrazili su zadovoljstvo posjetom i razgovorom s efendijom te istaknuli stručnost i profesionalnost hrvatskih pilota mentora, s kojima su razvili i prijateljski odnos.



Vijesti