Predavanja za pripadnike HRZ-a u Divuljama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/12/divulje_28112018_v.jpg
Foto: HRZ

U sklopu priprema za odlazak u NATO misiju potpore miru "Odlučna potpora" (Resolute Support) u Afganistanu, pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je u utorak, 27. studenog 2018. u vojarni "Knez Trprimir" u Divuljama, održao predavanje o islamu voditelj kabineta muftije, Nermin ef. Botonjić.

Tim povodom efendiju Botonjića primio je voditelj tima, satnik Sabastijan Trepšić, koji se zahvalio gostima iz Zagreba, napomenuvši kako je većini kandidata ovo prvi odlazak u Afganistan.

Predavač Botonjić izrazio je zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Divulje i susretom s hrvatskim vojnicima. Tako su pripadnici  11. zrakoplovnog savjetodavnog tima misije Resolute Support (Mi-17 Air Advisory Team) upoznati s islamskom religijom, njezinom povijesti te specifičnostima i refleksijama na afganistansko društvo.
 
Naročito su istaknute specifičnosti plemenskog mentaliteta i običajnog prava kod Afganistanaca, budući da će piloti i tehničari tijekom šestomjesečnog mentoriranja i obuke biti u svakodnevnom kontaktu s domicilnim stanovništvom. 
Predavač je poglavito istaknuo značenje muslimanskog mjeseca posta ramazana, a predavanja su završila u interaktivnom razgovoru i odgovorima predavača na mnogobrojna pitanja.

Ovo je 11. Mi-17 AAT HRVCON RS iz sastava HRZ-a u Afganistanu. Inače, pripadnici  HRZ-a kao dio AMT (Air Mentoring Team), a kasnije AAT (Air Advisory Team) nazočili su u operaciji Potpore miru ISAF od 2010. godine do srpnja 2014. godine. 

U sastavu 438. Air Expeditionary Winga isprva su bili stacionirani na Kabulskom aerodromu, a kasnije u Mazar-e-Sharifu. Pripadnici su provodili mentoriranje pilota i tehničara Afganistanskih oružanih snaga. Gašenjem operacije ISAF i smanjenjem broja pripadnika koalicijskih snaga u srpnju 2014. vraća se zadnji kontingent AAT-a. Pokretanjem nove misije "Odlučna potpora" 1. siječnja 2015. godine iskazuje se potreba za slanjem novog kontingenta AAT, koji će nastaviti s mentoriranjem afganistanskih pilota i tehničara.

Vijesti