Predavanja o islamu za pripadnike 3. HRVCON-a misije Resolute Support

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/petrinja_10062015_v.jpg
Foto: OSRH

Pripadnike Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a koji se pripremaju za odlazak u misiju Resolute Support u Afganistan u sklopu 3. kontingenta OS RH,  posjetio je u utorak, 9. lipnja 2015. tajnik Mešihata islamske zajednice mr. Nermin ef. Botonjić u vojarni "Predrag Matanović" u Petrinji.

Tijekom posjeta pripadnicima OS RH prezentirao je način života, vjerske i kulturne običaje, te tradiciju i povijest afganistanskog naroda. Tom prigodm zapovjednik 2. mehanizirane bojne "Gromovi", bojnik Roman Kelnerić, s obzirom na svoje iskustvo sudjelovanja u NATO misiji u Afganistanu, istaknuo je važnost ovoga dijela priprema u kojima predavač na više primjera iz prakse upoznaje pripadnike OS RH sa kulturom i običajima domicilnog afganistanskog stanovništva ukazujući na važnost poznavanja njihove tradicije i religije.

Tijekom predavanja ef. Botonjić je osobito istaknuo činjenicu kako sam naziv Islamska Republika Afganistan implicira u sebi njezin karakter gdje pojam "islamske države" podrazumijeva kako je ta država proglasila u svom ustavu islam za državnu vjeru ili Šerijat za izvor nacionalnog zakonodavstva. Te činjenice su krucijalne za pravilno razumijevanje situacije u Afganistanu i prožima sve segmente društva, njihove običaje i svakodnevnicu.

Predavač jenaglasio kako je prvi korak u poštivanju drugih upoznati se s njihovim sustavom vrijednosti i uvažavati ga. To poštivanje je najbolji način stvaranja i učvršćivanja povjerenje sa lokalnim stanovništvom što je osnovni uvjet za izgradnju mira a time radimo najbolju prevenciju za siguran boravak i uspješno odrađenu misiju.

Ovakav načinsuradnje Oružanih snaga RH sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj provodi se od 2006. godine, uključujući i obvezni nastavni program za sve razine školovanja hrvatskih dočasnika i časnika na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u sklopu kolegija Vojna etika, te u pripremi naših vojnika za odlazak u mirovnu misiju KFOR na Kosovu pokazavši se vrlo korisnim  te postavši sastavni dio obuke naših vojnika koji se pripremaju za odlazak u mirovne misije.



Vijesti