Predavanja o islamu za pripadnike 11. HRVCON-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/rakitje_31052019_v.jpg
Foto: MORH / M. Ćosić

U vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju u četvrtak, 30. svibnja 2019., kandidatima 11. HRVCON-a u NATO vođenoj misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu, imam u zagrebačkoj džamiji Mirza ef. Mešić održao je predavanja o islamskoj religiji i kulturi

U vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju u četvrtak, 30. svibnja 2019., kandidatima za sastavnicu 11. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO vođenoj misiji potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support - RS) u Afganistanu, imam u zagrebačkoj džamiji Mirza ef. Mešić održao je predavanja o islamskoj religiji i kulturi.

Imam Mešić upoznao je pripadnike kontingenta s afganistanskom tradicijom i islamskom religijom, pri čemu je naglasio važnost poznavanja značajki islama kao prevladavajuće religije domicilnog stanovništva koja prožima sve segmente društva. Predavač je naglasio kako je prvi korak u poštivanju drugih upoznati se s njihovim sustavom vrijednosti i uvažavati ga.

To poštivanje je najbolji način stvaranja i učvršćivanja povjerenje s lokalnim stanovništvom, što je osnovni uvjet za izgradnju mira, a time radimo najbolju prevenciju za siguran boravak i uspješno odrađenu misiju. Na koncu se osvrnuo na sunitski i šijitski način prakticiranja islama te posebno na ponašanje vojnika prema suradnicima, vjerskim službenicima i ženama prigodom eventualnih susreta. 

Ova predavanja su nastavak dugogodišnje suradnje Ministarstva obrane RH i Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj koja se ogleda u pripremi pripadnika Oružanih snaga RH za mirovne misije u Afganistanu i Kosovu te održavanju predavanja na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman", kao i kroz duhovnu skrb za sve pripadnike OSRH koji to zatraže.

Vijesti