Predavanja o islamu u HRZ-u za pripadnike 31. HRVCON-a KFOR

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/03/predavanje_o_islamu_kfor_130219_v.jpg
Foto: MORH / M. Ćosić

Predavanje o islamskoj religiji i kulturi za pripadnike 31. HRVCON-a, koji se upućuje u NATO operaciju potpore miru u Republici Kosovo (Kosovo Force - KFOR), održano je u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu u utorak, 12. veljače 2019. godine.

Predavanje je održao šef kabineta muftije i glavni koordinator za suradnju Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva obrane RH, Nermin ef. Botonjić. 

Sukladno Protokolu između Ministarstva obrane RH i Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, pripadnici Hrvatske vojske prolaze opsežnu kulturološku pripremu u svrhu što boljeg snalaženja u multinacionalnom okružju u sredinama gdje prevladavaju islamska kultura i religija. 

Na predavanju je ef. Botonjić govorio o načelima Islama, šerijata i njegovih obreda, načinima prakticiranja islama te o islamskom svijetu danas, s posebnim naglaskom na segmente običajnog prava na Kosovu. Po završetku predavanja, zapovjednik kontingenta satnik Zvonimir Cvetinić, zahvalio je predavaču na zanimljivim i korisnim izlaganjima.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u operaciju potpore miru u Republici Kosovo kontinuirano sudjeluje od 2009. godine te je kroz svih dosadašnjih trideset misija, uz ljudstvo sudjelovao i s po dva helikoptera Mi-8MTV1/Mi-171Sh. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području američke baze Bondsteel u Ferizaju (Uroševcu), je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoblja.

Vijesti