Povratak 25. HRVCON-a KFOR iz Kosova

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/hrvcon_05122017_v.jpg
Foto: HRZ i PZO
Pripadnici 25. hrvatskog kontingenta KFOR vratili su se u utorak, 5. prosinca 2017., iz operacije potpore miru KFOR (Kosovo Force) s Kosova u 91. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a.

Pripadnike 25. HRVCON-a KFOR dočekali su načelnik stožera i zamjenik zapovjednika 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pukovnik Željko Ninić i zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera bojnik Marijan Skorija.

Pukovnik Ninić uputio je zapovjedniku 25. HRVCON-a bojniku Dubravku Radiću i pripadnicima kontingenta riječi zahvale na uspješno i sigurno provedenoj zadaći pružanja potpore provedbi zadaća KFOR-a.

Bojnik Skorija naglasio je kako je ponosan što je i ovaj kontingent Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze pridonio sigurnosti i učinkovitosti NATO operacije potpore miru.

Oružane snage RH od 2009. godine uspješno sudjeluju u NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, a pripadnici HRZ i PZO-a obavljaju letačke zadaće u samom području operacije, u kojoj trenutno sudjeluje 29 zemalja.

Temeljna zadaća HRVCON-a je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba. Pripadnici HRVCON-a smješteni su u američkoj bazi Bondsteel, Uroševac/Ferizai, a nalaze se pod izravnim zapovijedanjem zapovjednika KFOR-a general-bojnika Salvatorea Cuocia.

Priopćenja