Potpisani ugovori za nabavu vojne opreme u vrijednosti 32,5 milijuna kuna

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/klaster_02032012_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović potpisao je danas, u petak, 2. ožujka, deset ugovora o nabavi vojne opreme (odjeće i obuće) za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s 21 hrvatskom tvrtkom - proizvođačima odjeće i obuće, u vrijednosti od približno 32,5 milijuna kuna.


Ugovore s MORH-om u ime Zajednice ponuditelja a vezano za nabavu borbenih odora i obuće za pripadnike OSRH potpisali su predstavnici tvrtki "Kroko international d.o.o." i "Inkop Obuća d.o.o", te ugovore o nabavi ostalih odjevnih predmeta za potrebe OSRH predstavnici tvrtki "Galeb d.d. Omiš", "Hemco d.o.o. Đakovo", "Odjeća d.o.o Zagreb", "Varteks d.d. Varaždin", "Jadran Tvornica čarapa d.d. Zagreb", "Orljava d.o.o Požega", te "Šešir d.o.o Zagreb".

U izjavi za medije nakon potpisivanja ugovora ministar Kotromanović istaknuo je kako se MORH odlučio za suradnju s domaćim tvrtkama u proizvodnji vojne opreme jer želi pridonijeti razvoju hrvatskoga gospodarstva. Također, naglasio je kako "potpisivanjem ugovora o nabavi vojne opreme želimo pokazati da Oružane snage nisu samo potrošač, nego i generator razvoja gospodarstva i određenih proizvoda koji mogu biti konkurentni u svijetu". Ministar Kotromanović je dodao kako se u Hrvatskoj proizvodi sva odjeća i obuća koju hrvatski vojnik nosi u misijama diljem svijeta, te je naglasio kako će MORH i dalje promicati hrvatske proizvođače u inozemstvu. "U tom smislu mogu najaviti da ćemo ove godine imati proizvode naše vojne industrije predstavljene na dva zbora vojne opreme i oružja - u Albaniji i Azerbajdžanu", rekao je Kotromanović.

Ministar Kotromanović ovom je prigodom uručio i certifikat o uvođenju u operativnu uporabu u OSRH jurišne puške VHS, proizvođača tvrtke "HS Produkt" iz Karlovca, direktoru tvrtke Željku Pavlinu. Dodao je kako se radi o iznimno kvalitenom proizvodu koji će ozbiljno konkurirati drugima u svijetu i pridonijeti da Hrvatska vojska bude operativnija i sposobnija za zadaće koje je čekaju. Također je naglasio kako se ova puška već upotrebljava u OSRH te da je testirana u hrvatskim misijama u Afganistanu, na Golanu i Sierra Leoneu. "Ove godine planiramo nabavu oko tisuću jurišnih pušaka VHS, čime to oružje ulazi u širu operativnu uporabu Oružanih snaga RH", dodao je Kotromanović. Direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin istaknuo je kako puška ima i neke novitete kao što su optički ciljnik, koji je razvijen u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, te bacač granata koji omogućava da se puškom izvede bilo koja borbena zadaća. "Specifičnost ove puške je u tome što ju dodatno razvijamo i prilagođavamo za korištenje i ljevacima i dešnjacima, što dosad nema nijedna puška u svijetu", rekao je Pavlin.

Predstavnici hrvatskih tvrtki proizvođača vojne opreme s kojima su danas potpisani ugovori posebno su se zahvalili Ministarstvu obrane koje je prepoznalo kako jedno tijelo državne uprave može iskoristiti potencijale domaće industrije dok s druge strane proizvođači mogu ponuditi visoko kvalitetan proizvod po konkuretnoj cijeni.  Proizvođači vojne opreme smatraju da su ugovori vrijedni 32 milijuna kuna tim tvrtkama znatan poticaj u krizi i pomoć u stabiliziranju domaće proizvodnje.

Hrvatska tekstilna i odjevna industrija ima više od 30.000 zaposlenih i druga je u prerađivačkoj industriji po broju zaposlenih. Iznimno je pogođena krizom, a u zadnjih pet godina 10.000 radnika ostalo je bez posla. MORH je jedan od prvih koji je prepoznao važnost te industrije i njezine probleme te je tekstilcima i obućarima omogućio da zaposle svoje kapacitete i dobiju višegodišnje ugovore, istakli su između ostalog proizvođači.

    Potpisani ugovori za nabavu vojne opreme u vrijednosti 32,5 milijuna kuna

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/potpisivanje-ugovora-o-nabavi-vojne-opreme-u-morh-u/klaster_02032012_14.jpg


Priopćenja