Potpisan ugovor o pomoći za uništenje neperspektivnih prijenosnih protuzračnih sustava

Ministar obrane Branko Vukelić i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Bradtke potpisali su danas, 30. srpnja 2008. godine Provedbeni ugovor o financijskoj pomoći SAD-a u iznosu od milijun američkih dolara za uništenje oko 1000 neperspektivnih prijenosnih protuzračnih sustava.
Potpisivanju Provedbenog ugovora su nazočili i državni tajnik mr. sc. Gordan Čačić, zamjenik načelnika GS OS RH za operacije komodor Zdenko Simičić, te načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju brigadni general Milan Knežević.


Ministar Vukelić zahvalio se veleposlaniku Bradtkeu i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci i pomoći koje cijeli niz godina pružaju Hrvatskoj i MORH-u na različitim projektima. Ministar je naglasio da će se financijska pomoć temeljena na Provedbenom ugovoru iskoristiti ne samo za trošak uništavanja neperspektivnih prijenosnih protuzračnih sustava, nego i za poboljšanje sustava sigurnosti na mjestima gdje se takva i slična sredstva nalaze. Također je istakao da će se tehnički detalji uništavanja neperspektivnih protuzračnih sustava još dogovoriti i dodao da će se uništavanje provoditi uz puno uvažavanje standarda sigurnosti i zaštite okoliša, na način da ne dođe do ugrožavanja niti prirode, niti ljudi.
Veleposlanik Bradke istaknuo je da je ključ suzbijanja eventualnih prijetnji izazvanih ilegalnim korištenjem takve vrste oružja suradnja među državama, te kao odličan primjer naveo upravo suradnju Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske na ovom projektu.
Suradnja Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske u zadnje je vrijeme tješnja nego ikad, rekao je i dodao da je to još jednom potvrđeno prošlog tjedna, kada je američki predsjednik Bush uputio američkom Senatu na usvajanje Protokol za pristupanje Hrvatske NATO savezu. Veleposlanik SAD također se zahvalio hrvatskoj strani na suradnji i zaključno definirao potpisivanje Provedbenog ugovora kao korak dalje u uspješnoj suradnji dvaju država.

Vijesti