Potpisan ugovor o nabavi dva protupožarna zrakoplova Air Tractor

Ministar obrane Branko Vukelić je danas, 25. srpnja 2008. godine, u ime Ministarstva obrane potpisao Ugovor o nabavi dva protupožarna zrakoplova Air Tractor AT-802 A „Fire Boss “. Ugovor je potpisan sa španjolskom tvrtkom „Air Tractor Europe S.L.“ u čije ime je ugovor potpisao generalni direktor tvtke Vicente Huerta Dominguez. Potpisivanju ugovora su uz načelnika GS OS RH generala zbora Josipa Lucića nazočili i savjetnik predsjednika RH prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut te Damir Vince, pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.


Ukupna cijena dva nabavljena zrakoplova je 5.050.000 eura. Kako je temeljem Ugovora propisano da će prvi zrakolov biti dostavljen u roku od 10, a drugi u roku od 17 dana, ministar Vukelić ocijenio je ovaj Ugovor izuzetno važnim i povoljnim jer će već u ovoj sezoni nabavljena dva zrakoplova sudjelovati u gašenju požara u Republici Hrvatskoj. Ministar je istaknuo da je ova nabava završetak intenzivnog rada međuresornog Povjerenstva. Napomenuo je i kako su sve letjelice koje se koriste u protupožarnoj sezoni ispravne, aktivne i u funkciji gašenja požara.
Ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a Darko Polanec zaključio je da su uvjeti za zaključenje ugovora bili vrlo povoljni, i to u smislu cijene, obuke pilota, zemaljske opreme, te rokova isporuke. Generalni direktor tvrke „Air Tractor Europe S.L.“ Vicente Huerta Dominguez izrazio je zadovoljstvo potpisanim Ugovorom te zahvalio timu ljudi koji su uspjeli u tako kratkom roku ispuniti sve uvjete zacrtane Ugovorom.
Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila je kazao kako se odluka o kupnji novih letjelica pokazala korisnom i dobrom.

Vijesti