Potpisan sporazum o pravnom statusu RACVIAC-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/racviac_18042010_v.jpg

Na 23. sastanku Upravljačkog tijela RACVIAC-a (MAG – Multinational Advisory Group), održanom 14. travnja u Bečićima u Crnoj Gori, osam zemlja članica SEECP-a (Proces suradnje u jugoistočnoj Europi),  potpisalo je Sporazum o pravnom statusu RACVIAC-a, kojim je okončan proces reorganizacije i modernizacije te organizacije od nekad Regionalnog središta za pomoć u verifikaciji i provedbi kontrole naoružanja do uspostave pravnog sljedbenika pod imenom  RACVIAC- Centar za sigurnosnu suradnju.

Zemlje potpisnice Sporazuma su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Crna Gora, Srbija i Turska.
Potpisivanjem Sporazuma zemlje su još jednom potvrdile svoju odgovornost i dužnost poticanja i održavanja dijaloga i suradnje po pitanjima sigurnosti u jugoistočnoj Europi kroz međusobno partnerstvo, uzimajući u obzir neprestani razvoj i promjene u sigurnosnom okruženju u području jugoistočne Europe.

Danas je RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju jedina međunarodna, diplomatska, neovisna i ne-profitna akademska organizacija u regionalnom vlasništvu na tlu Republike Hrvatske, koja organizira različite seminare iz područja sigurnosti za vojne i civilne predstavnike (civilne stručnjake, parlamentarce i akademike) država jugoistoče Europe. Kroz širok spektar tema koje RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju pokriva, organizacija posebno jača suradnju i komunikaciju s relevantnim tijelima i institucijama s fokusom na Euro-atlantske integracije.

Na potpisivanju Sporazuma Republiku Hrvatsku su predstavljali predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova i euroatlantskih integracija.



Vijesti