Potpisan Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u

Na svečanosti potpisivanja Protokola o pristupanju Savezu Hrvatske i Albanije, danas 9. srpnja u Bruxellesu, u sastavu hrvatskog izaslanstva, koje je predvodio ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, bili su i državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić.


Ministar Jandroković je pritom izrazio nadu da će se proces ratifikacije završiti na vrijeme kako bi Hrvatska mogla sudjelovati kao punopravna članica već na sljedećem summitu u proljeće 2009. godine u Strasbourgu i Kehlu.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer istaknuo je da je „ovo povijesno postignuće ne samo za Hrvatsku i Albaniju nego i za NATO“ dodajući da je taj uspjeh postignut temeljem kvalitetno provedenih reformi koje su poduzete na dobrobit zemalja i njihovih građana.

Hrvatska je uspješno provedenim reformama kako Oružanih snaga i obrambenog sustava, tako i cjelokupnog društva, ispunila sve uvjete za članstvo te time potvrdila značajan doprinos miru i sigurnosti euroatlanskog područja.

Vijesti