Posjet zapovjednika NG Minnesote MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/minesota_15052012_v.jpg

Pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić susreo se u utorak, 15. svibnja, u Ministarstvu obrane sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, general bojnikom Richardom C. Nashom, koji se nalazi u službenom posjetu Oružanim snagama RH, odnoso Hrvatskoj kopnenoj vojsci čiji pripadnici zajedno sa pripadnicima NG Minnesote ovih dana provode višednevno uvježbavanje u sklopu sada već tradicionalne vježbe "Guardex". Uz generala Nasha sastanku je nazočio i američki veleposlanik u RH James B. Foley.

Sastanak je bio prigoda za potvrdu višegodišnje intenzivne i vrlo uspješne suradnje kroz „State Partnership Program“ SAD-a, unutar kojeg je Minnesota partnerska država Hrvatskoj od 1996. godine. U tom smislu istaknuta je suradnja na gotovo svim funkcionalnim područjima, te posebice suradnja kroz zajedničko godišnje uvježbavanje pripadnika HKoV-a i NG Minnesote, kao i kroz formirani zajednički multinacionalni CS OMLT tim koji sudjeluje u misiji ISAF u Afganistanu. Pomoćnik ministra obrane Lozančić istaknuo je kako su pripadnici OSRH izrazito zadovoljni mogućnošću zajedničkog uvježbavanja, kao i iskustvima i znanjima koja stječu angažmanom unutar zajedničkih mentorskih timova u Afganistanu, a gdje se upravo ovih dana upućuje 6 po redu mentorski tim sastavljen od pripadnika OSRH i NG Minnesote. Također, obzirom na iskustva u provođenju obuke i mentoriranju vojnih snaga, istaknuo je i mogućnost provođenja zajedničkih obuka, kako za potrebe Oružanih snaga RH i NG Minnesote tako i za zainteresirane partnerske zemlje, a u sklopu NATO incijative "Smart defense". "Mi smo započeli sa zajedničkom obukom hrvatsko-čeških zrakoplovnih timova u zb Zemunik u  sklopu preduputne obuke i pripreme za mirovnu misiju ISAF u Afganistanu, a za što su interes pokazale i druge partnerske zemlje, te je riječ o incijativi za koju imamo i potporu Savezničkog zapovjedništva snaga za Europu, istakno je Lozančić.

General Nash u svom je obraćanju naglasio kako će se i dalje nastaviti s aktivnostima organiziranja zajedničkih obuka i vojnih vježbi, istaknuvši i neizmjeran doprinos i visok stupanj profesionalnosti pripadnika OSRH u misiji ISAF u Afganistanu. "U oviru bilateralne suradnje između SAD i RH nema otvorenih pitanja, te se nadamo da ćemo i dalje biježiti njezin stalan uzlazan trend, kao i do sada", istaknuo je zapovjednik NG Minnesote, general bojnik Nash.

Tijekom sastanka razgovoralo se i o nastojanjima RH u uspostavi regionalne stabilnosti, kao i suradnji u sklopu A5 inicijative, odnosno Američko-jadranske povelje, gdje je posebno istaknut dosadašnji angažman mentora iz regije u Školi vojne policije u Afganistanu, gdje je RH preuzela ulogu vodeće nacije. Bilo je i riječi i o razmjeni iskustava oko uključivanja vojnih kapaciteta i snaga prilikom prirodnih nesreća i katastrofa i pomoći civiljnim institucijama, a u čemu NG Minnesote sudjeluje sa svojim resursima diljem SAD-a, i gdje se očekuje daljni razvoj suradnje dviju partnerskih zemalja.

Generala Nasha, tijekom dana u odvojenom posjetu, primio je i načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić.


    Posjet zapovjednika NG Minnesote MORH-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-ng-minnesote-morh-u-1505202/minesota_15052012_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-ng-minnesote-morh-u-1505202/minesota_15052012_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-ng-minnesote-morh-u-1505202/minesota_15052012_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-ng-minnesote-morh-u-1505202/minesota_15052012_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-ng-minnesote-morh-u-1505202/minesota_15052012_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-zapovjednika-ng-minnesote-morh-u-1505202/minesota_15052012_6.jpg


Priopćenja