Posjet zamjenice ministra obrane BiH-a MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bih_25092009v.jpg

Državni tajnik ministarstva obrane Pjer Šimunović primio je u petak, 25. rujna, u službeni posjet izaslanstvo ministarstva obrane Bosne i Hercegovine predvođeno zamjenicom ministra za upravljanje resursima Marinom Pendeš. Bilateralni susret bio je prilika za razmjenu iskustava u području dosadašnje obrambene suradnje dvaju ministarstava, a posebice za unaprijeđenje suradnje na planu školovanja i edukacije pripadnika MO i OS Bosne i Hercegovine na Hrvatskom vojnom učilištu.

Državni tajnik Šimunović, tijekom razgovora, više puta je naglasio kako Ministarstvo obrane RH u potpunosti podupire napore Bosne i Hercegovine na njenom putu ulaska u NATO savez, te da Hrvatska, kao punopravna članica NATO-a, stoji na raspolaganju za razmjenu iskustava u području procesa obrambene reforme kao i razmjenu iskustava sudjelovanja u mirovnim misijama, a posebice u misiji ISAF u kojoj Bosna i Hercegovina odnedavno sudjeluje.
Također pohvalio je dosadašnje procese obrambene reforme u BiH, te istaknuo važnost pristupanja Bosne i Hercegovine Američko-Jadranskoj povelji što je u interesu i Hrvatske za širenje suradnje i poticanje pristupanja NATO savezu zemalja u regiji.
„Otvoreni smo i za jačanje daljnje suradnje u pogledu povećanja broja vaših pripadnika za školovanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“, posebice na Ratnoj školi, kao i za razmjenu iskustava na planu projekata pribavljanja osoblja u oružane snage“, rekao je tajnik Šimunović.
Zamjenica ministra obrane BiH-a Marina Pendeš istaknula je kako su iskustva Hrvatske u pristupanju NATO savezu, kao i razmjena iskustava u području sudjelovanja hrvatskih pripadnika u mirovnim misijama, od izuzetne važnosti za daljnje napore BiH koji poduzimaju u pogledu pristupanja NATO savezu. Dosadašnju suradnju dvaju ministarstava ocijenila je vrlo uspješnom, a osvrnula se i na suradnju kroz Središte za obuku za operacije potpore u miru u Sarajevu i Središte za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) kao instrumentima za pomoć pri integraciji u NATO.
Ocijenjeno je i kako se daljnja vojno-vojna suradnja treba intenzivirati na nižim razinama zbog brže i neposrednije razmjene iskustava.
Susretu sa izaslanstvom BiH, uz državnog tajnika Šimunovića, nazočili su i zamjenik načelnika GS OS RH za planove i resurse general pukovnik Slavko Barić i načelnik Uprave za personalne poslove GS OS RH brigadni general Tomo Medved.

Vijesti